Президентът на САЩ Доналд Тръмп възложи на американския държавен секретар Майк Помпео да разработи план за санкции срещу Русия за уж неспазването на положения в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие (ДРСМД).
Това съобщиха от Белия дом, позовавайки се на разпореждането на американския лидер.
«В съответствие с пълномощията, възложени ми като президент от Конституцията и законите на САЩ, възлагам на държавния секретар в координация с министъра на финансите, министъра на отбраната, министъра на търговията и директора на националното разузнаване да изпълнят задълженията, изложени в раздел 1244 (точка С) от закона за военния бюджет на САЩ за 2018 финансова година», се казва в текста.
Точка С от документа задължава президента да представи пред американския конгрес «доклад за плана за въведените мерки спрямо лицата, които отговораят за неизпълнение от Русия на положенията от ДРСМД», в частност срещу «политически фигури от правителството на Руската Федерация».
В качеството си на санкционни мерки може да бъде предложено в това число «анулирането на визите» на някои руски политици, а също «блокиране или забрана за техни транзакции», свързани с активите и собствеността на посочените лице, ако те се намират на американска територия.
През март официалният представител на Държавния департамент на САЩ Хезер Науерт на брифинг обвини Русия в нарушаване на международните договори, в частност ДРСМД, след като президентът на Русия по време на речта си пред Федералното събрания представи най-новите видове въоръжение.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;