Русия се върна към идеята за използването на междуконтиненталните балистични ракети «Топол» за пуска на спътници.

Това съобщи източник от ракетно-космическия отрасъл на Русия.

Той поясни, че в момента «Топол» постепенно ще бъдат изведени от експлоатация и ще бъдат заменени с по-съвременните «Ярс».

Специалистите считат, че, използвайки «Топол», може с минимални разходи да се получи нова ракета и тя да се използва за космически цели.

По-рано старите ракети биваха унищожавани.

По данни на свободни източници, във въоръжението на Ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия днес има около 70 ракети «Топол».

Още през 206 година командващият РВСН генерал-полковник Сергей Каракаев заяви, че на базата на «Топол» могат да се създадат ракети със стратегическо предназначение.

Но в онзи момент, според него, разработката на тази програма не се е извършвала.

«Топол» са руски подвижен ракетен комплекс със стратегическо предназначение с тристепенна твърдотоплинна междуконтинентална балистична ракета от мегатонен клас.

РАКЕТИ ЗА КОСМОСА

От 1993 до 2006 година от мобилната пускова установка от космодрума Плесецк и Свободен (днес Източен) се извършиха седем пуска на ракетите-носители «Старт-1», създадени на базата на «Топол».

За целта ракетите бяха модернизирани от бойна версия в космически носител.

До неотдавна използваха ракетата-носител «Днепър», която е създадена на базата на междуконтиненталната балистичната ракета РС-20, по-известна по класификацията на НАТО като «Сатана».

Само от 1999 до 2015 година са извършени 22 пуска.

Освен това, в момента се използва друга конвенционална ракета — «Рокот».

Преди нея три пъти са изстрелвани ракетите «Стрела».

Разглежда се и въпросът за създаването на проекта «Рокот-2», в който украинската система за управление ще бъде заменена с руска.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;