Двата самолета Су-57, които взеха участие в Парада на победата в Москва на 9 май, демонстрираха техническия потенциал на руската армия, пише The National Interest.

Към 2019 година се планира стартирането на междинна версия на Су-57, в която влиза технологията на малката забележимост.

Тази година руските ВВС разчитат да получат около десетки тестови версии на самолета.

Но Кремъл по-вероятно ще отложи масовото закупуване на самолети до средата на 2020-те години.

Както пише изданието, индийците са взели участие в разработката на Су-57 заедно с руснаците, но са излезли от проекта частично заради това, че Русия не им е позволила да получат достъп до изходните кодове на изтребителя, а също заради технически проблеми.

Понастоящем руснаците работят над усъвършенстването на бордовото електронно оборудване и замяната на двигателите, но малко може да се направи за подобряване на радиолокационната ЕПР.

Независимо от това, индийците имат намерение да преразгледат покупката на Су-57 за по-късно време.

Макар Русия да има възможност да разработи самолети-невидимки,  има ли Москва средства за масовото производство на такива самолети — това е големият въпрос, се подчертава в изданието.

Но от гледна точка на Москва технологията за незабележимост не е толкова важна, защото Западът няма противоракетни системи, сравними със С-300В4 и С-400. В случай на конфликт руската войска ще разчита на крилатите ракети  Х-101 и Х-102, резюмира The National Interest.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/why-russia-cant-build-stealth-fighter-might-not-have-25810

Тагове: ; ; ; ; ; ;