Представители на 28-те страни от Съюза и шестте държави от региона ще обсъдят днес на среща на върха европейското бъдеще на Западните Балкани.

Очаква се заключителната декларация от София да бъде подкрепена от всички страни- участнички. В документа се предвиждат конкретни ангажименти на Евросъюза към региона — по линия на енергийната, дигиталната и транспортната свързаност.
Следобед председателят на ЕК ЖАн-Клод Юнкер , председателят на Европейския съвет Доналд Туск и министър-председателят Бойко Борисов ще дадат съвместна пресконференция в Националния дворец на културата. Тя ще се излъчва на живо от 15.00 часа по сателитния канал ЕbS+.

Комисар Мария Габриел ще присъства в НДК на подписването на Изявление за подкрепа за Цифрова програма за Западните Балкани, което е по нейна инициатива. След това Мария Габриел ще се включи заедно с премиeра Бойко Борисов и Върховния представител Федерика Могерини в стратегически диалог за Западните Балкани, организиран от Световния икономически форум.

«Събитието в София е водеща тема за западния печат», съобщи БНР. Националното радио излъчи някои акценти от своя прелед на международния печат:

Френският в. «Нувел обсерватьор» пише, че дневният ред на форума на върха ЕС-Западни Балкани може да бъде засенчен от икономическите и международните предизвикателства, хвърлени от американския президент Доналд Тръмп.

Швейцарският вестник «Тан» отбелязва, че на вчерашната работна вечеря в София европейските лидери са държали преди всичко да демонстрират безупречно единство пред лицето на американските предизвикателства, по-специално оттеглянето на Вашингтон от ядреното споразумение с Иран и санкциите срещу техните компании.

Необходимостта Европа да реагира на действията на Тръмп не означава, че ще обърне гръб на Америка, коментира от своя страна британският «Гардиън». 

Според руското издание «Експерт» основната цел на софийската среща все пак са Балканите.

Брюксел иска да покаже, че вратата му остава отворена за нови членки на обединена Европа, а балканските държави смятат да покажат, че са готови за реформите, необходими за присъединяване към ЕС.

Македонският вестник «Вечер» пише, че българският премиер Бойко Борисов е изразил надежда, че е възможно скоро да се реши спорът за името между Македония и Гърция ден преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани и очакваната среща на четири очи между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Американският посланик в Прищина Грег Делауи смята, че финалната фаза на диалога Сърбия-Косово ще започне много скоро и че 2018 г. трябва да бъде година на успеха, отбелязва в. «Вечерне новости».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;