«Алтмайер разреши енергийния спор», пише немското издание  Die Welt.

В конфликта, в центъра на който стои въпросът за обезпечаването на Западна Европа с руски газ, се забеляза решение.

По време на преговорите между министъра на икономиката на Германия Петер Алтмайер и изпълняващия длъжността министър на енергетиката на Русия Александър Новак в Москва страните «по принцип» се договориха да предоставят гаранции на Киев, за да може транзитът на газ от Русия към Запада през Украйна да продължи, твърди авторът на статията Николаус Дол.

«Голяма част от руския природен газ, обаче, ще потече към Западна Европа по двете линии на тръбопровода «Северен поток», уточнява изданието.

След срещата с руския министър Алтмайер също изрази увереност, че новият газопровод «Северен поток-2» все пак ще бъде построен, а «обоснования интерес за сигурността на Украйна» няма да останат без внимание.

На свой ред министърът на енергетиката на Русия Александър Новак потвърди, че по въпроса за газообезпечаването «решение ще бъде намерено».

С това руското правителство даде съгласието си част от газта и в бъдеще да пристига до Запада по тръбопровода чрез Украйна, счита авторът на статията.

По време на преговорите на Путин с канцлера Меркел, които ще се проведат в петък в Сочи, Москва и Берлин, според Дол, трябва да стигнат до окончателно споразумение за доставката на газ.

«Така конфликтът заради ресурсите ще бъде нивелиран», констатира авторът.

Над 30 % от газта, която потребява ЕС, постъпва от Русия.

«Т.е. доставките на Москва имат решаващо значение за топлоснабдяването и снабдяването на предприятията от химическата промишленост в Западна Европа», твърди авторът на статията.

 

«Немското правителство е за изграждането на «Северен поток-2″, защото транспортирането на газ по този път е по-евтино, отколкото през Украйна.

Независимо от това, Берлин настоява да се продължи транзитът на газ по украинския тръбопровод и с това рискува да предизвика поредното недоволство на Москва.

Следователно, това решение е политически мотивирано», прави изводите си кореспондентът на

Die Welt Николаус Дол.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.welt.de/print/die_welt/wirtschaft/article176400045/Altmaier-entschaerft-Energiestreit.html

Тагове: ; ; ; ; ;