Автомобилните превозвачи излизат днес на мирен протест срещу промяна в регламенти на ЕС. В деня, в който София е домакин на срещата на върха на ЕС, международните шофьори ще покажат недоволството си срещу налагането на рестрикции на ЕС
върху правото на свободно придвижване на стоки и хора по новите регулации „Мобилен пакет I“ И „Мобилен
пакет II“, известни още като «поправките Макрон»..

Според представителите на бранша промяната на правилата ще доведе до фалити и до унищожаване на този сектор, важен както за България, така и за други страни членки, разположени в географската периферия на Евросъюза.

Организаторите съобщават, че ще бъдат предприети следните действия:

Протестът на ТИР-ове и автобуси ще стартира от 10.00 ч. със следното местоположение:
— По бул. „Цариградско шосе“, в лявата лента на платното по посока към центъра на София, между 10 и 17 часа в отсечката между бул. „Брюксел“ и разклона за 4-ти километър ще бъдат разположени товарните автомобили на протестиращите.

— В протеста ще участват и автобуси, разположени в отсечката на разклона за бул. „Ситняково“.

Ще бъде организирано и шествие на шофьорите, което започва в 13.30 ч. на площад „Македония“. Шествието ще премине по ул. „Алабин“ до Съдебната палата, след това по бул. „Витоша“ до парковото пространство пред НДК, където ще се проведе митинг.

Към протеста в София ще се присъединят и превозвачи в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Видин, Враца, Свиленград, Смолян, на ГКПП Кулата, ГКПП Илинден, Смолян и др.

Протестите са мирни и не предвиждат затваряне на пътни артерии и блокади. Целта на автомобилния бранш е да заяви категорично пред
лидерите на европейските страни, че не приема готвените нови регулации на Съюза в сектора. . „Това е национална кауза и тя няма цвят“, заяви на международната конференция по проблемите на транспорта вчера Ангел Траков, председател на Съюза на Автомобилните превозвачи – организацията-координатор на протестите., припомня «Фокус».

Тагове: ; ; ; ;