Жителите на селището ал Джарнийя, разположено в западната част на Рака, излязоха на протест срещу «принудителното вербуване и твърдите мерки», използвани от кюрдските опълченци, контролиращи провинцията.

Според съобщението на информационна агенция  Fars, протестиращите призовават кюрдските сили да напуснат областта.

Както съобщават местни източници, мирните жители от централна Рака по-рано са били подложени на нападения от кюрдски отряди, след като те са направили протест срещу американското военно присъствие в региона, тогава са били арестувани минимум седем човека.

Някои кюрдски чиновници също, като и военачалници са били убити в Рака по време на народното въстание, още един кюрски боец е бил убит от неизвестни в провинция Хасеке.

Град Рака, който по-рано се използваше от терористичната организация «Ислямска държава» като столица на така наречения халифат, бе освободен през октомври 2017 година от кюрдските отряди на «Сирийските демократични сили» с подкрепата на масираните въздушни удари на западната коалиция, в резултат на което напълно бяха разрушение всички квартали в града.

Дамаск понастоящем твърди, че градът е завзет от американските сили, но няма точни данни, защото САЩ са в Сирия без съответния мандат на ООН или покана на официалното правителство, за разлика от Русия, пише агенция  Fars.

Местните жители съобщават за откриването на ново кафе в град Рака:
«Хората на Рака никога няма да изгубят надежда, че ще възстановят града със свои ръце».

Според информация от следователи от ООН, възудишните удари на коалицията по време на кампанията за освобождаването на Рака са довели до многобройни жертви сред гражданското население.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ;