Три четвърти от страните от ЕС страдат от така нареченото съвременно робство.

В 20 от 28-те държави от ЕС е налице робство, което особено е нараснало от 2015 година.

Това се казва в доклада за 2017 година на Глобалия индекс на съвременното робство, в който се анализира наличието и положението на робите в 198 страни, злоупотребата по отношение на тях, а също силата на законите за борба с робството в света.

Някои страни считат, че робството е останало в миналото, но милиони хора в съвременния свят живеят в условията на робство, те биват продавани като стока не само в няколко страни, а в болшинството страни в света, включително в европейски страни, в които, както се считаше, има много права и свободи: Румъния, Гърция, Кипър, Италия, България и Полша.

По този показател през 2016 година най-лоши страни в ЕС са Румъния и Италия.

Румъния демонстрира най-сериозно влошаване на ситуацията, губейки 56 точки само за една година и заемайки 66-то място сред най-опасните страни в Глобалния индекс за съвременно робство.

Италия също е влошила положението си, заемайки 166-то място в глобалния индекс.

Индексът ежегодно се съставя от аналитичната британска компания  Verisk Maplecroft, която е основана през 1975 година.

През 2017 година докладът описва ситуацията с робството през 2016 година, който се характеризира като най-лошият за XXI век, защото 60 % от населението на света се оказва в опасно положение от гледна точка на робството и злоупотребите с човека.

Основната причина за съставянето на подобни доклади е чисто икономическа — компания съставя списък на страни, в които е забелязана експлоатация на човека, т.е. робство, за да могат партньорите на  Verisk Maplecroft да избегнат проблеми при извършването на бизнес с тези страни.

Петя Паликрушева за Nеws Front

 

 

Тагове: ; ;