Статията е публикувана във вестник  Toronto Daily Star на 09 май 1945 година

Днес хитлеристката германска империя напълно и окончателно прекрати своето съществуване в момента, в който маршал Сталин обяви за освобождаването на Прага — последната от европейските столици, принадлежаща на нацистите.

Малко преди това германските самолети, не признавайки безусловната капитулация на райха, извършиха вероломна бомбардировка наo Прага и над два други освободени чехословашки града — Мелник и Кралупи.

Според изявлението на радио Прага, бомбите са започнали да падат върху чехословашката столица скоро след като там са влезли съветските войски.

«Германските войници, все още неразоръжени, вървят из града и стрелят по граждански лица», съобщи радио Прага.

Британските и американските пилоти, избягали от лагерите за военнопленници, разположени в Чехословакия, са подложени на нападение от страна на германските войски.

«Много британски и американски военнослужещи се укриват при чехи, — се казва в съобщението. — Нацистките войници стрелят по всеки, който укрива бивши военнопленници на съюзниците».

«Има вероятност от германско нападение — жителите на Прага незабавно излизайте от бомбоубежищата», се съобщава в радиоефира преди въздушното нападение.

В своето обръщение, прозвучало в ефира на патриотично настроеното радио, съветски офицер заяви, че съветските войски са влезли в Прага само, за да освободят града и нямат намерение да натрапват каквото и да било управление на народа на Чехословакия.

Южно от Прага, на австрийския фронт, войската на 65-та дивизия, влизаща в трета армия на генерал Джордж С. Патън, се съедини с войската на СССР югоизточно от Линц.

В северна Европа нацистите, упорито продължаващи бойните действия на балтийския остров Борнхолм, най-накрая бяха сломени, съветските бойни кораби се приближиха към острова.

В северна Латвия войскова групировка, наброяваща 100 човека, обяви, че ще продължава бойните действия.

Тези германски войски, които отказаха да положат оръжието си след 12.01 часа — т.е. след времето, в което германското върховно командване капитулира — ще се разглеждат най-вероятно като убийци, подпалвачи и диверсанти, върху тях няма да се разпростират законите и обичаите на войната.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:Toronto Daily Star

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;