Военните проекти на Москва и Ню Делхи на сума над  $12 млрд се оказаха под заплахата на американските санкции. Затова властите на двете страни работят над съвместна програма, за да преодолеят ограничителните мерки на Вашингтон, които пречат на Индия да закупи руско оръжие, пише  Times of India.

«Има начини да се заобиколят новите финансови ограничения, произтичащи от  CAATSA (закона «За противодействие на противниците на Америка чрез санкции»), приет от конгреса на САЩ.
Понастоящем на няколко нива с руското правителство се провеждат консултации за разработването на съответния план за действие», съобщава за изданието високопоставен източник от индийското правителство.
Според  Times of India, индийските силоваци са много разстроени от решението на Държавния департамент да внесат в санкционния списък 36 руски организации, включително «Рособоронeкспорт», с който Ню Делхи работи постоянно.
Нещо повече, под прицела на  CAATSA се оказва всяка трета страна, която осъществява «значителни транзакции» с попаднали под закона компании от Москва.
Стъпката вече доведе до това, че «подложените на американско влияние» индийски банки са спрели плащанията за Русия.
И това е независимо от факта, че неотдавна главата на Пентагона Джим Матис говори за «предоставяне на изключения и отслабване» на закона за такива страни, като Индия.
«От една страна САЩ искат Индия да бъде най-близък стратегически партньор в азиатско-тихоокеанския регион, своеобразна застраховка от Китай. От друга, те поставят под заплаха възможността ни да закупим от Русия ЗРК С-400, а също проектите за фрегати, подводници и вертолети.
По тази причина в Индия растат подозренията, че САЩ не са надежден доставчик на оръжие», отбелязва в разговор с  Times of India друг правителствен чиновник.
От началото на 1960-те години Русия сключи с Индия военни сделки на сума $65 млрд.
«Привлекателният пазар» на страната не убегна от вниманието на САЩ, които вече подписаха с Ню Делхи договори за  $15 млрд и планират няколко нови проекта».
Ню Делхи «разумно» дизерсифициран своя импорт на военна продукция.
Причина за това е «склонността» на Москва да не се придържа към набелязаните срокове на доставка, да повишава цените преди да се финализира сделката, да поставя пречки при предаването на технологиите и да не обезпечава надеждна доставка на резервни части, твърди  Times of India.
В същото време изданието признава, че Индия трябва да поддържа в работно състояние огромния арсенал от въоръжени системи руско производство, което може да пострада заради американските санкции.
Властите в страната вече разбират прекрасно, че само Москва може да им помогне  в разработката на «стратегически проекти», включително за атомни подводници.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://timesofindia.indiatimes.com/india/bid-on-to-beat-us-embargo-get-russian-arms/articleshow/64166
 

Тагове: ; ; ; ;