Решението на шотландските парламентаристи обещава по-нататъшно усложняване на отношенията между Лондон и Единбург.
Регионалният парламент на Шотландия по време на заседанието си във вторник, 15 май, отхвърли проекта за излизането на Великобритания от ЕС.
След оживени дебати 93 депутати от парламента гласуваха против предложения проект от Лондон, 30 бяха «за», съобщава  Deutsche Welle, позовавайки се на  dpa.
Макар това гласуване да не е задължително за централното правителство и да не е в състояние да спре процедурата по приемането на закона, тази стъпка на шотландските парламентаристи обещава по-нататъшни усложнения между Лондон и Единбург.
«Това е първият случай, при който шотландският парламент отказва да одобри законопроект от Лондон», отбелязва  DW.
Законът за излизането от ЕС трябва да приведе правовите норми на ЕС в националното законодателство с цел да се избегне хаоса след Брекзит.
Правителството в Единбург настоява колкото се може повече сфери, които в момента се регулират от Брюксел, да преминат към компетенцията на регионалните власти.
Става дума преди всичко за селското стопанство и риболова.
Болшинството местни депутати не са съгласни с предложенията на Лондон.
Припомняме, Палата на лордовете от британския парламент в сряда, 18 април, гласува в закона за Брекзит да бъдат внесени поправки.
Предложените изменения целят след излизането от Европейския съюз Великобритания да може да остане в митническия съюз с ЕС.
News Front

Тагове: ; ; ;