Да се спре кръвопролитието и да се сложи край на екзекуциите в ивицата Газа — с такъв призив излязоха на улиците стотици жители на Брюксел.

Масовите протести срещу политиката на Вашингтон не стихват в Гърция и Турция.

Протестиращите горят американски, израелски знамена, искат отмяна на решението за прехвърлянето на посолството в Ерусалим.

В Истанбул стотици гневни активисти изляха възмущението си върху кукла с образа на Доналд Тръмп.

Първоначално тя бе използвана като боксова круша, а след това я разкъсаха на парчета.

САЩ отново демонстрираха нагледно своето истинско отношение към партньорите си и ООН.

По време на заседанието на Съвета за сигурност за ситуацията в ивицата Газа постоянният представител на САЩ Ники Хейли не пожела да изслуша дипломата от Палестина (виж видео по-долу)

Точно преди неговото изявление тя си събра нещата и демонстративно излезе от залата.

По-рано се съобщи, че израелската армия обяви, че практически ще удвои частите си около ивицата Газа и на окупирания Западен бряг, за да се справи в случай на евентуални палестински протести срещу преместването утре на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, предаде Франс прес.
Три пехотни бригади ще бъдат разположени в тези райони — една на Западния бряг, а две около ивицата Газа.

Това означава на практика удвояване на бойните части там.
Тази новина не касае Източен Ерусалим, палестинската окупирана и анексирана част от Израел, където за реда се грижи полицията.

Граничари, които са подчинени на полицията, също ще бъдат мобилизирани да помагат на армията, допълни говорител на израелската армия, без да навлиза в повече подробности.
Той каза, че няма план за укрепване на израелските сили в частта на Голанските възвишения, окупирана от Израел, въпреки изключителното напрежение там.

Израел обвини Иран, че е изстрелял ракети по нейна територия и отговори в четвъртък на това нападение с десетки въздушни удари по обекти в Сирия, представени като ирански.
Утре ще бъде церемонията по откриването на преместеното американско посолство в Ерусалим.  На следващия ден палестинците отбелязват Деня на катастрофата, или Накба, който бележи за тях създаването на държавата Израел преди 70 години и последвалото заминаване на стотици хиляди палестинци.

От 30 март палестинците протестират по границата на ивицата Газа и Израел с искане палестинците, напуснали земите, на които са живели през 1948 г., да получат правото да се върнат обратно там. Очаква се кулминацията на протестното движение да е утре.

Палестински тийнейджър почина, след като бе ранен от израелски военни в петък при поредния протест на границата на Газа и Израел, предаде Франс прес. С това броят на загиналите в протестите от 30 март досега възлиза на 54 души.
БТА

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;