ЕС има намерение да премине от долара към еврото при плащането на доставките на нефт от Иран, това съобщи дипломатически източник от Брюксел.

По-рано се съобщи, че «евротройката» —  Франция, Германия, Великобритания — и Иран са постигнали споразумение да разработят програма за подкрепа и укрепване на икономическите връзки в отговор на излизането на САЩ от споразумението за ядрената сделка.

Това съобщи главата на европейската дипломация Федерика Могерини.

На първо място става дума за продължаване на търговията с нефт, газ и нефтопродукти, за ефективни банкови транзакции, да продължаване на контактите с Иран в сферата на авиационния, морския и наземния видове транспорт, за предоставя на експортни кредити.

Практическите решения ще бъдат разработени в близките седмици.

На 19-20 май е планирана визита в Иран на еврокомисаря по енергетиката и климата Мигел Ариас Киниете.

По данни на Еврокомисията, целта на визитата е «обсъждане на сътрудничеството в областта на енергетиката» в рамките на подкрепата на споразумението по ядрената сделка на Иран.

ОТКАЗЪТ НА ТРЪМП ОТ СДЕЛКАТА ЗА ИРАН

Иран и шесторката международни посредници (Русия, САЩ, Великобритания, КНР, Франция, Германия) през 2015 година подписаха документ за регулирането на така наречения ирански ядрен проблем.

Участниците приеха Съвместен план за действие, чието изпълнение сваляше от Техеран по-рано наложените заради ядрените разработки икономически и финансови санкции.

Тръмп нееднократно критикува сделката и обвинява Иран в нарушение на Плана.

На 8 май американският лидер обяви за излизането на страната от споразумението и се разпореди незабавно да започне възстановяването на санкциите срещу Иран.

Под ограничения попадат критично важни сектори на иранската икономика, включително енергетиката, нефтохимията и финансите.

Ще бъдат наложени санкции и спрямо други страни, които имат бизнес с Иран.

Един от главните въпроси е — ще изпълнят ли съюзниците на САЩ тези изисквания.

Останалите страни-гаранти осъдиха решението на Тръмп, посочвайки опасните последствия.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;