Боец от «Азов» обясни защо е отказал да стисне ръката на украинския президент Петро Порошеко.
В ефира на радио  Sputnik експертът Владимир Оленченко заяви, че кризата в Украйна придобива многостранен характер.
Боецът на националистическия полк «Азов» Олег Толмачев сподели за изданието  UA1, защо е отказал да стисне ръката на президента Петро Порошенко по време на церемонията по награждаването на участниците в Invictus Games — спортни състезания на бивши и настоящи военнослужещи, пострадали по време на военните действия.
Когато към Толмачев се приближил Порошенко, който подред поздравяват участниците в церемонията, той игнорирал протегнатата ръка на президента.
Боецът не реагирал по никакъв начин, дори когато украинският лидер го потупал по рамото.
«Възмути ме скучната реч на Порошенко, по време на която той се хвалеше, че инициира създаването на отделно министерство за помощ на ветераните и участниците в бойните действия», коментира Толмачев, добавяйки, че вече «четири години има война» и с това е трябвало президентът да се занимае по-рано.
Толмачев е убеден, че ако Порошенко «не бе затънал във войната», броят на ранените бойци би могъл да е значително по-малко.
«Считам, че неговото позорно присъствие по време на церемонията по награждаването след завършването на Националните игри само оскърби честта на ранените военни», подчерта Толмачев.
Старши научният сътрудник от Центъра за европейски изследвания към РАН Владимир Оленченко в ефира на радио  Sputnik заяви, че кризата в Украйна придобива многостранен характер.
«Кризата в Украйна се разраства и придобива многостранен характер. Този икономически, политически, социален потенциал, който съществуваше в Украйна, все повече се изтощава, защото нищо ново не се произвежда, не се създава.
Не ми се иска да използват думата «разграбване», но по-скоро се случва точно това.
Тези хора, които са въвлечени в това, вероятно имат различен вид съвест и различен възгледа за справедливостта.
Това изявление, което е направил представителят на «Азов», отразява всички тези процеси и показва, че няма единство.
То бе налице само по въпросите за преразпределението на украинския потенциал.
Сега, когато потенциалът стига до края си, между  тях се изострят отношенията.
В следващата година се очакват избори за украински президент, явно противоречията между групировките ще нарастват, както и тези между отделните лица, които биха искали да запазят властта си в Украйна», отбеляза Владимир Оленченко.
Полкът «Азов» от украинската Нацгвардия взе участие в бойните действия в Донбас.
Против бойците от полка в Русия е възбудено наказателно дело за «Отвличане», «Изтезание», а също «Употреба на забранени средства и методи за водене на война».
Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ;