„Хората да си получават заплатите и паралелно с това правете реформите. Не може да се крадат и да се източват болниците.

Не може, с над 450 млн. сме увеличили клиничните пътеки тази година, близо 5 млрд. да отидат за здравеопазване и сестри и санитари да ми се казва, че не са получавали заплати”.

Това заяви премиерът Бойко Борисов преди днешното правителственото заседание, предаде БГНЕС.

„Държавата никога в историята си не е отделяла такива пари за здравеопазването. И те да са недоволни… тази година на НЗОК колко увеличихме пътеките”, попита Борисов.

Общото увеличение на бюджета на НЗОК е с 407 млн. лв. повече спрямо миналата година, отговори му здравния министър Кирил Ананиев. Две болници систематично са водени към фалит повече от 13 години, добави министърът. В отговор премиерът разпореди лечебниците да бъдат стабилизирани.

„Грехота е при толкова пари да има недоволни. Стабилизирайте ги, успокойте хората”, подчерта Борисов. Ананиев каза, че парите си ги получавали, но имат запори.

„Вдигаме запорите само и само да функционират и пак са недоволни”, допълни Ананиев.

„И на теб от февруари да ти спрем заплатата и ти ще си недоволен, оправете този проблем”, разпореди още Борисов.

Той заяви още, че вината е в тези, които са ги довели болниците до тук и че има задържани, обвинени, включително представители от ГЕРБ.

„Ще си получат заслуженото. Да не се получава повече това, това са ни два областни града”, каза още Борисов.

Тагове: ; ; ; ; ; ;