Заместник постоянният представител на Русия към ООН Владимир Сафронков призова да се прекрати трансформацията на силите за сигурност на Косово в пълноценна армия. Това той каза по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.
Той отбеляза, че «ситуацията в Косово не само не се стабилизира, но, точно обратното, деградира».
«Развитието на обстановката изисква конструктивна дипломатическа намеса и взискателен международен контрол, преди всичко по линия на Мисията на ООН в Косово»,  допълни дипломатът.
Според него, въпреки резолюциите на СС на ООН продължава подготовката за трансформиране на настоящите силите на сигурност на Косово в пълноценна армия.

«За това съдействат, излизайки от рамките на мандата на ООН, отделни натовски контингенти в състава на СДК. Използва се закритата територия на военната база «Бондстил», заяви Сафронов.

Той добави, че по подобен начин се провежда военната подготовка на косовско-албанские силоваци за водене на активни бойни действия.

«Искахме да предупредим, че в интерес на мира и сигурността на Балканите трябва да се прекрати създаването на този «юмрук», от който някои «горещи глави» неизбежно ще се възползват срещу сръбското население в северния край», завърши дипломатът.

През април министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви, че счита за неприемлива появата на собствена армия на Косово.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ;