Иран все повече разчита на тайния свят на интернет, за да проникне в системите на противника и да парира заплашващите страната опасности.

Отчитайки, че президентът на САЩ Доналд Тръмп излезе от ядрената сделка с Техеран, много експерти се опасяват, че ирански хакери, «вдъхновени от руските успехи в онлайн-саботажа», ще нанесат удар в отговор на действията на Америка, пише  Forbes.

В дадения момент експертите в областта на сигурността, с които е успяло да общува изданието, не са фиксирали никаква мигновена реакция «на иранските групи по кибершпионаж» след решението на Тръмп.
Но в компанията  Recorded Future, която в качеството си на изпълнител работи за американското правителство, считат, че излизането на САЩ от сделката ще доведе до атаки на Иран върху западните организации «в рамките на месец, ако не и по-бързо».
Фирмата вече е предупредила банките, финансовите организации и държавните ведомства за вероятното възмездие.
Счита се, че Иран в миналото вече е предприемал интернет-атаки в отговор на агресивните политически решения.
Скоро след въвеждането от администрацията на Обама на санкциите срещу Иран, върху американските банки се стовариха серия от атаки в рамките на операция «Абабил».
Иранските хакери биват обвинявани също за атаките върху Ню Йорк през 2013 година.
Тогава хакерите пробиха компютърните системи.
 Според вицепрезидента на компанията  Crowdstrike Адам Мейерс, между взлома на критично важните елементи от инфраструктурата на Саудитска Арабия, зад която, както се предполага, стои Иран, и «руските атаки в Украйна», има много общо.
Според Майерс, вземайки пример от Русия, Техеран ще акцентира не върху подобряване на своя киберарсенал, а върху старото си кибероържие, за да има възможност да поразява по-голям спектър от цели.
Експертът счита, че както Русия в Украйна, Иран ще се опита да сплаши саудитското население и да го застави да се съмнява в способността на правителството да отблъсне подобни атаки.
«Иран се превърна от непохватен подрастващ в достатъчно уверен възрастен», отбелязва Майерс.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.forbes.com/forbes/welcome/?toURL=https://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2018/05/09/iran-hac

 

Тагове: ; ; ;