Шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом изрази съжаление, че Европейският съюз няма единна позиция за израелско-палестинския конфликт, предаде ТАСС, съобщи БТА.
В същото време в интервю за шведското радио тя изрази надежда, че ще се намери някакво решение при създалата се ситуация.
ЕС има от 2009 г. обща платформа, «предполагаща решаване на израелско-палестинския конфликт на основата на концепцията за две държави», припомни Валстрьом и подчерта, че «не вижда каквато и да било алтернатива».

«Всички разбират, че преместването (на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим) е голяма и негативна стъпка. То променя целия баланс и противоречи на резолюции на ООН», предупреди шведският външен министър.

Вчера се състоя церемонията по преместването на посолството на Съединените щати в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Същия ден най-малко 58 палестинци бяха убити в ивицата Газа от израелската армия при протести срещу този ход на президента Доналд Тръмп, който бе приет изключително негативно в много страни по света.

Три държави от ЕС — Чехия, Унгария и Румъния, обаче не искат да осъдят преместването на посолството.

В събота говорителят на чешкия президент Милош Земан съобщи, цитиран от Франс прес, че трите страни са блокирали приемането от ЕС на декларация, критикуваща този ход на Тръмп.

Статутът на Ерусалим е един от ключовите проблеми пред решаването на израелско-палестинския конфликт, отбелязва ТАСС. Израел превзе източната част на града по време на Шестдневната война от 1967 г. — анексия, която не е призната от международната общност. Израел настоява, че Ерусалим е «вечна и неделима» негова столица. Палестинците обаче искат източната част на града за столица на бъдещата си държава.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;