Тя не само гарантирала оцеляването му, но и променила войната

Въздушните удари срещу сирийските бунтовници са се увеличили със 150%, откакто Русия се намеси в конфликта през 2015 г., което помага на режима да утрои територията под негов контрол, сочи доклад, публикуван във вторник, съобщава БГНЕС.

Анализът на Центъра за тероризъм и бунтове на IHS Jane (JTIC) също така сочи, че само 14% от ударите са срещу групировката „Ислямска държава“.

Докладът за ситуацията сочи, че сирийската държава е увеличила района под своя контрол от 16% от страната през септември 2015 г. на 47% през март 2018 г.

Руската намеса не само гарантира оцеляването на режима на сирийския президент Башар Асад, но и промени войната.

«Руската намеса предостави на сирийското правителство време и пространство да концентрира силите си в ключови стратегически области и да използва огромна сила, за да възстанови контрола си мърху окупираната територия», заяви Матю Хенман, шеф на JTIC.

«Записаните от JTIC данни подчертават ключовата роля, която са изиграли въздушните удари в тази стратегия, като опозиционните сили в голяма степен не могат да се защитават, да не говорим за възпроизвеждането на заплахата от въздуха.“

IHS Jane каза, че силите на Асад успешно са превзели отново големите градски центрове като Халеб и Хомс, както и са осигурили границата с Ливан и са овладели заплахата от ислямистките бунтовници в Идлиб.

Между септември 2015 г. и март 2018 г. броят на руските и сирийските въздушни удари се е увеличил до 6 833 от 2735.

От тези удари 960 са насочени към ИД — около 14% — но мнозинството е срещу други бунтовнически групи, се казва в доклада.

Ударите са били «особено концентрирани в области, където ИД е имала малко или никакво оперативно присъствие»

Тагове: ; ; ;