Новото американско посолство в Ерусалим започва работа от днес, предава Би Ти Ви Това става, след като преди близо половин година американският президент Доналд Тръмп призна оспорвания град за столица на Израел.

Досега дипломатическата мисия беше в Тел Авив.
Американски правителствени служители заявиха, че първоначално персоналът на дипломатическата мисия ще наброява най-малко 50 души. Той ще включва сътрудници на посланика Дейвид Фридман и американски консулски служители, които вече работят на място, разказва още Би Ти Ви.
Очаква се на откриването днес да присъстват около 800 гости.

Тръмп по-рано няколко пъти каза, че би искал да присъства на събитието, но по-късно бе съобщено, че ще бъде представен от помощник-държавния секретар Джон Съливан, придружаван от дъщерята на Тръмп – Иванка, и съпруга ? Джаред Къшнър, който е съветник в Белия дом.
Президентът на САЩ ще направи изявление по видеоконферентна връзка за откриването на преместеното посолство, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен американски представител.

Израелското правителство посрещна решението за преместването на американското посолство с категорично одобрение, а палестинците, които искат източната част на Ерусалим за столица на бъдещата си държава, реагираха с възмущение.
Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство резолюция, критикуваща американския ход.
Освен откриването на посолството са планирани редица значими събития и възпоменания в идните дни, включително за 70-ата годишнина от създаването на Израел.
Очакват се и масови протести.

Източен Ерусалим е столица на Палестина“, въпреки всички стъпки , предприети Ерусалим да бъде призната като столица на Израел, заяви всъщото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Лондон , цитиран от Anadolu Agency и Агенция Фокус.
Той е направил това изказване по време на обяд, организиран от фондацията TURKEN в британската столица.
Говорейки за решението на американската администрация да премести посолството в Ерусалим, което се очаква да стане в понеделник 14 май, Ердоган припомни,че 128 страни са гласували против това решение в Генералната асамблея на ООН, а само няколко държави са го подкрепили, като това според турския президент е станало след телефонни разговори, в които са им обещани финансови облаги.
„Ерусалим, преди всичко Източен Ерусалим е столица на Палестина. Поне ние в ислямския свят го възприемаме като такава“, казва Ердоган.

Тагове: ; ;