Колкото и красиво да изформират СМИ в Молдова за дейността на Силвия Раду, в света на информационните технологии е трудно да се скрие каквото и да е.

И макар болшинството тв канали да говорят за нея като за най-чистата политичка и най-ефективния мениджър, реалността говори точно обратното.

Още през далечната 2013 година от националната агенция по регулирането в енергетиката бе проведена проверка на дейността на  компанията «Red Union Fenosa» начело със Силвия Раду.

Отчетът говори за множество нарушения в работата на компанията, в частност за «допълнителни и неефективни разходи в значителни обеми», а също за «неспазване на принципа на максималната ефективност при минимални инвестиции».

Заобикаляйки законодателството компанията е присвоила електрическата мрежа, предоставена й безплатно от икономическите агенти и държавните учреждения общо за  115 млн. леи.

Ръководството на Red Union Fenosa е изработило схема, според която клиентите не са имали равни условия при включването на електрическата мрежа в годишните инвестиционни планове.

Бизнесменът Вячеслав Платон, който сега е в затвора по обвинение за финансови престъпления, в социалните мрежи сподели своите спомени за делата, които Раду и извършвала заедно с Плахотнюк.

Според Платон, когато той през 2012 година е придобил от Плахотнюк мажоритарен пакет от банка

«Викториябанк», той веднага е забелязал една от точките в неофициалните разходи на банката, която била с достатъчно внушителна сума, уточнявайки, че Силвия Раду ежемесечно е получавала налични от остатъците от сметките на  «Union Fenosa».
Вячеслав Платон също разказа за принципа на работа на схемата:

«Ръководителят на предприятието поддържа платежите на организацията в сметките на банката, последната се ползва от тези суми, а ръководителят, заобикаляйки стопаните, получава налични.

И всички са доволни.

Банката получава достъп до евтини ресурси, а директорът на предприятието — своя гешефт».

Платон отбеляза, че при влизането си в кметството Силвия Раду вероятно е приложила същия трик и е превела всички парички потоци във  «Викториабанк».

Настоящият замглава на Сметната палата Тудор Шойту заяви, че на база отчета по машинациите мога да се стартират няколко наказтелни дела, но Рад, опирайки се на надеждни прикритие в лицето на съратника си — олигарха Владимир Плахотнюк, е заявила, че даденият отчет е макулатура, тя посъветвала Шойту  да се обърне към прокуратурата.

Самата Раду, както съобщава молдовския информационен портал, игнорира молбите на СМИ да дава каквито и да било разяснения.

Дори в Gas Natural Fenosa и Генералната прокуратура не бързат да отговарят на подобни въпроси.

В същото време Силвия Раду успешно лансира кандидатурата си в предизборната кампания.

А благодарение на ресурсите на Плахотнюк и купените от него СМИ никакви излишна информация не достига до читателите.

Нещо повече, че същото дори са привлечени румънски експерти от компанията  «Global Center Focus» под патронажа на Джорд Сорос, за да «науча всички жители на Молдова да чуват правилната информация».

 

 

 

Тагове: ; ;