С излизането на САЩ от иранската ядрена сделка Техеран първо може да прибегне до дипломатически мерки, а след това да се опита да заобиколи американските санкции чрез други страни в споразумението, в частност — с Русия и Китай, пише  CNBC.

Президентът на Иран Хасан Рухани заяви, че Техеран ще проведе преговори с Китай, Русия и европейските страни по повод вероятното запазване на споразумението, отчитайки излизането от него на САЩ.
Но в случай, че сделката все пак рухне, Иран може да се върне към своята ядрена програма.
По-рано президентът Доналд Тръмп обяви за излизането на САЩ от сделката, наричайки я «катастрофа», а също обеща да въведе срещу Иран «икономически санкции на най-високо равнище».
Сега компаниите имат от 90 до 180 дена за закриване на съществуващите договори с Иран, припомня телевизионният канал.
Но в дългосрочна перспектива големият проблем за аналитиците е разколът вътре в Иран, поради което съвсем не е ясно следното: кой ще победи по въпроса за ядрената програма.
«Рухани не контролира ядрената сфера. С това се занимава върховният лидер…
Считам, че най-голямата опасност се състои в това, че в Иран могат да победят привържениците на твърдата линия, така Техеран ще възобнови ядрената си програма», отбеляза началникът на отдела за стратегия на глобалните суровинни пазари  от RBC Capital Markets Хелима Крофт.
 
Независимо от това аналитиците считат, че Китай едва ли ще съкрати купуването на ирански нефт.
Освен това, Техеран може да намери съюзник в лицето на Русия, която също се намира под американски санкционен натиск.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.cnbc.com/2018/05/08/iran-may-try-diplomacy-but-it-could-circumvent-trump-sanctions.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;