Издирването на Боян Петров продължава и днес въпреки решението на жена му Радослава Ненова да не се изкачва върхът. Вчера спасителите стигнаха до няколко метра под върха, но са преценили, че е твърдо опасно да продължат. Днес ще бъде направен нов опит, съобщи Сега.

Вчера беше открита първата следа от алпиниста ни, който изчезна при изкачване на Шиша Пангма на 3 май. В района на лагер 3 е открит комплектът му с инсулин. През целия път спасителите не са открили друга следа от алпиниста. Те са останали да нощуват в лагер 3.

Хеликоптер в Непал е в готовност да тръгне при нужда. Днес има планирано изкачване на върха от алпинисти, което не е свързано с издирвателната акция.

В неделя Радослава Ненова написа:

«Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върха днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда — за мен живота и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно — не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи. Затова, предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите където има шанс да открият Боян жив …
Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам че като слязат ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване…, но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук на сетне са техни.
Едно е сигурно-написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!»

Тагове: ; ; ;