Извънредно непопулярен и сблъскващ се с растящи скандали държавният глава вмъква страната си във военна операция, в която някои виждат опит да се отклони вниманието на критиците от собствените проблеми.

Неговата победа на изборите се приписва на задкулисното въздействие на влиятелна държава, която се подозира, че използва президента за лансиране на собствените си интереси, пише на страниците на  The Independent специалистът по американо-руски отношения към Кралския колеж в Лондон Рут Дейермонд.

Според нея, за руснаците, които помнят 90-те, управлението на Тръмп предизвиква познато чувство.

Него често го сравняват с други

дейци от американската история, в това число с президента Ричард Никсън.

Но, вероятно, «най-поразителна е приликата» с първия президент на Русия Борис Елцин.

Подобно на Тръмп Елцин беше «дълбоко противоречива фигура, политически уличен боец», който оцеля, благодарение на сблъскването на противоположите лагери и трудните

делови отношения с хората вътре и извън държавния апарат.

Руският президент се считаше за харизматичен и неординарен политик, който обичаше политическата драма и театралните изяви пред публиката, за което в частност доказва неговата известна реч на танка през август 1991 година, припомня авторът на статията.

В очите на поклонниците си Елцин изглаждаше човек, който радикално може да реформира корумпираната и неефективна политическа и икономическа система.

Вместо това неговото правителство бе критикувано за провеждането на курс, който позволи на свръхбогатите да

натрупат несметни печалби на гърба на обикновения народ.

В резултат в самата Русия се дискредитираха

демократичните процеси, а доверието към страната извън граница се оказа разбито.

Множество аналогични обвинения се чуват по адрес на действащия стопанин на Белия дом, подобни прогнози се правят за политическото бъдеще на Америка, отбелязва авторът.

Тя признава, че трябва да се отнасяме внимателно към исторически аналогии.

Преди идването на власт бизнесменът Тръмп не е бил свързан с държавното управление.

Елцин, точно обратното, има многогодишен опит, но неговата способност да ръководи «бе унищожена от алкохолизма».

Макар различията да не е трудно да бъдат открити, между Вашингтон днес и Москва пред 20-години има общи черти, които не бива да се игнорират.
Става дума преди всичко за въздействието на двамата президенти върху международното положение, се подчертава в статията.
Тръмп обяви за неочакваното си решение да нанесе удар по военните обекти в Сирия след като ФБР направи обиск в офиса на неговия адвокат Майкъл Коен.
Това подтикна критиците на мисълта, че решението е било предизвикано не само от ситуацията в близкоизточната страна, колкото от желанието на главата на Белия дом да се отклони вниманието от вътрешнополитическия скандал.
 Желанието да се използва армията, за да се заздрави президентския имидж на фона на вътрешната политическа криза, напомня на решението на Елцин да започне «мъничка победоносна война» в Чечня.
 Този конфликт  нито се оказа победоносен, нито мъничък, припомня авторът.
Спорните избори — това е още една област, в която може да се намери сходство между Елцин и Тръмп.
По време на трудната кампания през 1996 година руският президент, както изглежда, се е ползвал от американски помощ.
Това даде на критиците основания да казват, че САЩ са се намесвали в гласуването, за да поставят на власт своя «марионетка».
Днес е разпространена гледната точка, че руското правителство «се е намесвало» в американските избори, за да гарантира победата на «предпочитания кандидат».
Подобно мнение е «катастрофално» не само за самия Тръмп, но и положението на Америка в света.
След края на студената война американската държава стана «най-мощната в политически, икономически и военен план в света».
 Авторитетът на САЩ зависи от два фактора: репутацията на американското ръководство в международните дела и способността на президента ефективно да управлява в родината си.
Когато, както днес, тези два фактора предизвикват съмнения, американското влияние намалява.
В резултат се появяват глобална неувереност и се увеличава рискът от това, че страната, стремяща се още по-силно да разбие световния статус на Америка, може да се впусне във външнополитическа авантюра, разсъждава авторът на статията.
Краят на господството на САЩ е предсказано дълго преди управлението на Тръмп.
За много наблюдатели самата идея не изглежда срамна.
Независимо от това непредсказуемата траектория на отслабване на Вашингтон на международната арена при действащия президент ускори този процес, в резултат на което светът стана по-малко стабилен и безопасен.
«През 1950-те СССР премина през процеса на десталинизация, за да поправи грешките от миналото.
Вашингтон спешно трябва да започне «деелцинизация» преди да бъде нанесена вреда на международните позиции на САЩ.
Но понастоящем вероятността това да се случи изглежда тревожно малка», завършва Рут Дейермонд.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.independent.co.uk/news/long_reads/trump-boris-yeltsin-us-president-russia-federation-ussr-a8313661.html

 

 

Тагове: ; ; ; ;