Напоследък всички са забили нос в голямата световна политика и гадаят на боб накъде е тръгнал светът — ще има ли санкции, ще падат ли правителства, ще се стигне ли до война. Вече всеки разбира от «Новичок», но никой — от кисело мляко. Това е грешен подход. Ако се запасите с един куп допустими условности, и с невъоръжено око ще може да наблюдавате световната проекция върху българската политика. Гледайте наше село, и ще видите света. Просто нашето село е по-малко и не е толкова важно.

Първо, ситуацията в света не е чак толкова трудна за разбиране, защото е позната — от времето на Студената война. Сега има два основни играча — САЩ и Русия, а около тях пърхат някакви разбити аваролиберали — трета сила, трети пол — които посветиха минутите си, за да докажат, че Путин е турил Тръмп във Вашингтон с помощта на 5-6 командировани в Щатите инфлуенсъри. Либералите все още са сила, окопали са се в американски медии и политическа Европа, която все пак е рамо до рамо със САЩ и образува Първия свят. Европейски страни като Великобритания и Франция спорят

коя е по-по-най близка на Тръмп,

а Германия пак е с претенция да бъде uber alles. Имаме и Русия, която хем е в експанзия, хем е в санкции — тя се е обградила с шиити и се опитва да привлече на своя страна спящи колоси като Китай и Индия — със спорен успех. Има и Израел, който е от Първия свят, но ходи на гости на Путин на Красная площадь. Но пък другата седмица ще се появи на площад «Доналд Тръмп» в Ерусалим…

Толкова за световните проблеми. Да видим какво става в Родината. Тук също имаме 2 велики сили — ГЕРБ и БСП. Тук също имаме български Тръмп (да, говоря за Борисов), който хем го клатят за връзки с комунистите, мафиотите и Ердоган, хем печели избори и управлява, без да му пука на черупката. Човекът си управлява не само държавата, в момента управлява Европа, или поне Западните Балкани. Само

вместо «Туитър», използва «Фейсбук» и 95% от медиите

Тук също си имаме една партия — бивша партия-държава — която иска да си върне старата слава — по това БСП прилича на Русия, едно към едно. (Тук е редно да направя някакъв паралел между Нинова и Путин, но това звучи толкова смешно, че никаква условност не би оправдала такова сравнение.) БСП системно се опитва да пробие многогодишната изолация, в която сама се набута преди години, но не може да намери подходящи партньори — все налита на някакви шиити. Попадна няколко пъти и на сунитите от ДПС, но това е несъществена разлика, защото е все толкоз нежелана. Още повече че сега ДПС се държи към Ердоган така, както Иран се държи към Турция.

Какво имаме още на сцената — имаме трета сила, аналог на либерална Европа — българската десница.

Тя не е велика сила, но много й се иска да бъде

Точно като ЕС, тя беше единна в многообразието си, но сега едва крета, като всяка съставна част дърпа юздите в различна посока. Въпреки че е в осъзната криза, тя не се лекува и не се обединява, а се разединява. Общото между ЕС и българската десница е, че в края на краищата всяка съставна част гравитира около Тръмп. Да кажем, съвсем условно, че ДСБ е Ангела Меркел, че ДАБГ е Еманюел Макрон, че ДБГ е Тереза Мей. Като знаете съперничеството между Макрон и Тереза Мей за мястото на привилегирован приятел на САЩ, вече може да очаквате състезание за привилегировано място под магнолията на Борисов.

Да не забравяме — имаме и Патриоти. Те са нещо като Вишеградската четворка, като регионите на Европа, които се борят за независимост — Каталуния, Шотландия, Фландрия, които хем искат да са в ЕС, хем искат нещо различно. Патриотите — и те са десни, и те са европейци, а и са изпреварили с километри либералната десница и вече са успели да се сврат на топло под крилото на Борисов. Но, неспокойни души, не си траят там, а се въртят като шугави, борят се за независимост. Тук логиката не е:

«Гледай Европа и ще видиш какво ще стане тук», тук логиката е:

«Гледай патриотите и ще видиш какво ще стане във Вишеградската четворка».

Волен Сидеров се е насочил към Русия, Валери Симеонов — към СДС, а Краси Каракачанов се е окопал във военно министерство, т.е. плътно остава при ГЕРБ. Това може би означава, че Словакия ще мине в руска орбита, Полша ще си остане своеобразен остров между Германия и Русия, а Чехия и Унгария ще клекнат на ЕС. Не знам.

Редно е обаче да се отбележи, че Вишеградска четворка все още я има, но «Обединени патриоти» май вече ги няма. След като Каракачанов се скара на Валери Симеонов, който не ще да си говори с него, а Сидеров каза, че «не е оторизирал въпросните лица» да се виждат с когото и да било,

светът на Патриотите не е същият

Да не забравяме, в България е налице и една особена партия — ДПС. Един Израел в българската политика. Тази партия е единствената, която може да си позволи хем да флиртува с БСП, хем с ГЕРБ. Доган е Биби Нетаняху на българската политика. Щом не е допуснато до важните управленски решения (официално, Пеевски не се побира в никакви уравнения, сценарии и условности), ДПС е опозиционна партия — тя е с БСП/Русия. Но в същото време не пропуска да обяви, че желае да играе с ГЕРБ, даже е наясно чие място ще заеме под управленската магнолия.

Вече сте наясно кой български герой каква световна роля изпълнява. Сега преведете случващото се в България на световен език. Ето какво се получава: На среща във Варшава/ВМРО във вторник Путин/Нинова отрече, че ще прави обща коалиция с Тръмп/Борисов. Израел/ДПС заяви, че одобрява действията на Тръмп/Борисов, но ще поддържа добри връзки и с Путин/Нинова. Израел/ДПС се скара на Полша/ВМРО. Либералната десница/ЕС иска да е силна и е на път да предефинира договора си.

Не е ясно само кой Макрон е ходил да хапва кюфтета в Банкя, но и това ще се изясни.

Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;