В политическия анализ, направен от портала ТРИБУНА, се казва, че властите се опитват да убедят обществеността в това, че уж в Брюксел сериозно се обсъжда въпросът за влиянието на ЕС върху създаването на нова проевропейска коалиция в Молдова след следващите парламентарни избори.

Всичко започна с изявлението на премиера Павел Филип за това, че той помоли европейските политици да се намесят в този процес.

«По-рано ЕС бе по-заинтересован от Молдова.

Молдова беше историята на успеха на «Източното партньорство» и европейците вложиха в него много.

Молдова твърдо стъпи по пътя на преговорите в Споразумението за асоцииране, за зоната на свободната търговия и за либерализацията на визовия режим…

ЕС не може да си позволи тези важни процеси да спрат на половината път или да финишират, защото ЕС действа бързо, опитвайки се да подтикне властите в Молдова да следват определения външнополитически вектор.

Но ЕС вече не се интересува от това.

Всички изброени споразумения вече са в сила, но повече от това ЕС не е готов да даде на Молдова.

Например перспективата да влизане, защото, имайки предвид вътрешните проблеми, ЕС няма намерения да се разширява, поне в тази част на Европа», се казва в материала.

Авторът счита, че «ние си имаме работи с лъжлива посока, в която властта да насочва общественото мнение с цел да се заяви пред проевропейския електорат, че  Молдова не само е в прекрасни отношения с Брюксел, но и непременно ще влезе в състава на бъдеща коалиция, а може  дори да бъде нейна основна съставна част».

Според автора, «властта се опитва да хвърли сянка върху проевропейските партии, които имат шансове да влязат в следващия парламент — ПДС и ППДП, и които отхвърлиха предложението на ДПМ да се създаде постелекторална коалиция, намеквайки по този начин, че те все едно ще бъдат принудени да направят това».

News Front

 

 

 

Тагове: ;