Двамата младежи са първи приятели, израснали заедно. Когато бунтовниците нападат, те отиват да воюват рамо до рамо. Само на 18 години и без нито ден военно обучение, грабват автоматите «Калашников» и отиват на фронтовата линия да защитават южния йеменски град Аден.
Това било ритуално изпитание за възмъжаване за Осама Ахмед и Ахмед Салех, момент за юношите да докажат своето мъжество в общество, където всеки мъж има огнестрелно оръжие и от него се очаква да умее да го използва. Осама разказва как в деня, когато заминавал, неговата майка му казала:

«Сине, тревожа се за теб и искам да си близо до мен. Но ако всяка майка мисли по този начин, никой няма да отиде и да воюва за нас. Не изоставяй приятелите си».
Битката за Аден през 2015 г. се оказва брутално и болезнено преживяване, оставило дълбоки белези. Сега, три години по-късно, Осама и Ахмед се скитат из един разрушен град, загубили илюзиите си. Те нямат работа, надежди или перспективи. Нощем седят на плажа и гледат отражението на луната върху вълните на Арабско море, докато дъвчат кат и мечтаят да напуснат Йемен.
«С приятелите ми тези дни мислим само как да се махнем. Няма изгледи нещо да се подобри до края на живота ни», каза Осама.
Гражданската война в Йемен е «сдъвкала и изплюла» цяло едно младо поколение. Бойците от всички страни в конфликта често са непълнолетни, някои само на 12 години, въвлечени в една цинична, според мнозина, битка между подкрепяните от Иран бунтовници, известни като хуси, и подкрепяна от САЩ коалиция, водена от Саудитска Арабия, която официално поддържа правителството.
Тригодишната война, чийто край не се вижда, съсипа Йемен, причинявайки смърт, бежанска вълна, икономически колапс, глад и болести.
Битката за Аден започва през март 2015 г., когато хусите, превзели Севера предишната година, нахлуват на юг и нападат Аден, последната крепост на правителството на президента Абд Рабу Мансур Хади.
За Осама, Ахмед и техните приятели това не е битка за Хади, а за Юга срещу Севера. Южен Йемен навремето е бил независим и сепаратистките настроения остават мощни. Така че те се присъединяват към други доброволци, милиции и лоялни на Хади военни части, за да се бият срещу бунтовниците.
Заемат позиция в Хормаксар — квартал, блокиращ пътя към сърцето на Аден, разположен в края на един полуостров. В групата на Осама са 14 младежи, въоръжени със седем автомата, с които се редуват да стрелят. Те и останалите нямат никакви шансове. Бунтовниците ги атакуват с танкове, артилерия и снайперисти.

В продължение на седмици защитниците биват изтласквани, квартал след квартал, към края на полуострова без изход. Това било кървава градска война. Осама и Ахмед виждали как приятелите им са разкъсвани на парчета от ракети и мини, наред с жени и деца. Изнемогват в лятната жега, жадни и отчаяни.
Накрая спасението идва. Саудитска Арабия и арабските й съюзници започват кампанията си на въздушни удари и предоставят оръжие, пари и обучение на силите, лоялни на Хади. С тяхната подкрепа бойците успяват да отблъснат бунтовниците.
След това боевете се пренасят в провинциите северно от Аден. Градът обаче само още повече е разделен.
Милиции управляват Аден и с умножаването им процъфтява корупцията. Обединените арабски емирства се възползват от боевете и сега доминират в Юга, изтиквайки привидния си съюзник Хади. През последната година по улиците на Аден избухват открити въоръжени сблъсъци между милиции, лоялни на ОАЕ, и милиции, подкрепящи Хади.
За Осама и Ахмед, цялото лустро на патриотична борба е изчезнало — те виждат само алчност и егоизъм.
«Имахме надежди и мечти, а осъзнахме, че всичко опира до власт и слава», каза Осама.
«Това е война за пари», каза Ахмед. За всички останали «няма заплати, няма храна, няма вода».
Най-надеждното работно място е боец в някоя от милициите, щедро финансирани от международните им покровители. Иначе, безработни, мъжете по цял ден обикалят улиците.
Мохамед Абу Хасан, на 30 години, който също е воювал в Битката за Аден, не може да понася звука на оръдията.
«Всеки убива всеки. И какво всъщност спечелихме от всичко това? Нищо», каза той. /БТА/

Нариман ел Мофти от Асошиейтед прес

Тагове: ;