Арменският депутат Никол Пашинян, на 42 години, е бивш журналист и отдавнашен опозиционер. Той се надява да стане днес новият премиер на Армения, въпреки първоначалния си неуспех, след като оглави антиправителствени протести през последните двайсетина дни.
Само преди няколко седмици малцина биха заложили, че Пашинян ще успее да накара десетки хиляди арменци да излязат по улиците.
Само за няколко дни той се наложи като неопровержим лидер на антиправителственото движение, което доведе до оставката на 23 април на премиера Серж Саркисян, избран на поста само шест дни по-рано, след като бе президент в продължение на 10 години.
Често носещ тениска в цвят каки и черна шапка с козирка, известен с откровения си начин на изразяване, Никол Пашинян припомни пред АФП, че не е «новобранец в арменската политика».
През 2008 г. Пашинян участва в протестите срещу победата на Серж Саркисян на президентските избори. Много арменци свързват името му с трагичния спомен за смъртта на 10 души, след като протестното движение прерасна в бунт и организирани сблъсъци с полицията.
След разпръсването на протестите, Пашинян премина в нелегалност за няколко месеца, преди да се предаде на полицията през януари 2009 година.
През януари 2010 г. той бе осъден на 7 години затвор. През 2011 г. бе освободен по силата на амнистия.
Брилянтен оратор, известен със смущаващите въпроси, които не се колебае да задава в парламента, откакто създадената от него партия «Граждански договор» влезе в него през 2017 г., Никол Пашинян бързо се превърна в най-ефикасния противник на Серж Саркисян.

    «Проарменски настроен»

След около 3 седмици протести, опозиционният лидер обиколи Армения, спирайки в градове и села, където беше посрещан като герой, обещавайки «победа на народа» и на своята «нежна революция».
«Никол Пашинян промени методологията: той направи обществото участник в процеса, той даде на хората възможност за действие, той каза: трябва да направите нещата сами», смята политологът Хакоб Бадалян, интервюиран от АФП.

  «За мен беше ясно, че арменците чакаха подходящ момент, за да покажат позицията си», заяви пред А

ФП Пашинян.

«Мисля, че народът пое контрола над ситуацията», добави той.

«Премиерите ще идват и ще си отиват… но отсега нататък ще знаят, че ако преминат границата, народът ще каже: «ние сме господари на нашата страна», заяви той на митинг на своите привърженици в Ереван.
По време на кампанията за последните парламентарни избори, Пашинян вече привличаше поддръжници със своята непосредственост, провеждайки голям брой импровизирани срещи в задни дворове или на покрива на гаражи.
Тези действия донесоха част от популярността на този баща на четири деца, особено сред младежите, отраснали след разпадането на СССР и обявяването на независимостта на страната през 1991 година.
Освен това, ранен при спречкване с полицията по време на последните протести, той от няколко дни се разхожда с бинтована ръка.
Според анализатора Александър Искандарян арменската опозиция е почти унищожена и днес Никол Пашинян е единствената водеща фигура. «Арменската опозиция днес е той», заявява Искандарян.
Остава да видим какво ще стане с него, след като премине от опозиция в управлението: Пашинян е обещал да публикува политическа програма до 20 дни.

«Аз съм проарменски настроен… Да бъдеш политик в Армения за мен означава да си настроен проарменски», наблегна той в понеделник.

Пашинян се погрижи да успокои традиционния съюзник Русия и подчерта, че при неговото управление съюзът с Москва ще остане основна ос на арменската политика. /БТА/
Мариам Харутюнян от Франс прес

Тагове: ; ; ; ; ;