Чехия е блокирала наскоро заедно с Унгария и Румъния приемането от Европейския съюз на декларация, критикуваща предстоящото преместване на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предаде Франс прес, като се позова на чешкото президентство.
   

«Чешката република протестира срещу проекта за такава декларация», каза Иржи Овчачек, говорителят на президента Милош Земан.

Той отбеляза, че Чехия оценява факта, че «Унгария и Румъния са възприели същата принципна позиция».
В понеделник Съединените щати ще открият новото си посолство в Ерусалим, който президентът Доналд Тръмп призна едностранно за столица на Израел въпреки критиките от страна на международната общност и палестинците, припомня Франс прес.
Агенцията отбелязва, че чешкият президент, известен с антимюсюлманските си изказвания, е привърженик на преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим.
«Израел и Съединените щати са ключови съюзници за Чехия», подчерта говорителят на Земан. Той припомни, че преди 70 години тогавашна Чехословакия е помогнала на евреите в борбата им за независима държава, така както САЩ са помогнали на самата нея да стане такава преди един век.
В Румъния десноцентристкият президент Клаус Йоханис отново разкритикува правителството на левицата по същата тема, обвинявайки го в «импровизация» и в «лошо управление», след отказа на кабинета да подкрепи европейската декларация, критикуваща прехвърлянето на посолството на САЩ в Ерусалим.
«Още веднъж се озоваваме изхвърлени на ръба на Европейския съюз, редом до страни, към които изпитвам най-голямо уважение, но които са много евроскептични», каза Йоханис.
бТА

Тагове: ; ; ; ; ;