НАТО трябва да демонстрира единство в противодействието си на Русия, която «разбира само от сила», заяви бившият командващ сухопътните сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжес.

«Русия — това е велика страна с велика история и хора, но те уважават само силата.

Ако нашият алианс не демонстрира единство и решителност, то ние само ще поощряваме тази агресия», каза Ходжес в интервю за полския телевизионен канал  TVN24.

Според генерала, целта на Москва е да разбие принципите на Европейския съюз и НАТО и да убеди членовете на алианса, че двата съюза са неспособни да организират тяхната защита.

«Това означава, че си имаме работи с хибридна война, с дезинформация, ядрена заплаха и кибертерористични атаки», заяви той.

Генералът добави, че Русия счита за свое задължение да защитава своите граждани в чужбина.

Според Хожес, това може да послужи като повод за бързо нахлуване в прибалтийските страни или Полша.

«Как можем да предотвратим извършването на такава голяма грешка от Русия? Алиансът се старае да увеличи скоростта на нашата реакция.

Това, което прави Полша по отношение на модернизацията, ще увеличи нашите възможности.

…Ние трябва да покажем на Русия, че можем да се преместваме бързо или така бързо, както те.

След това можем да имаме с тях такива отношения, както по времето на студената война», заяви генералът.

«СДЪРЖАНЕТО» НА РУСИЯ

В края на април в Брюксел се проведе заседание на главите на МВнР на страните от НАТО. Тогава страните потвърдиха, че продължават политиката на сдържане на Русия.

Както отбеляза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, за организацията е важно бързо да се реагира на появилите се предизвикателства, както било в случая с «делото Скрипал».

Москва нееднократно заявява, че няма отношение към отравянето на работещия за британското разузнаване екс-сътрудник на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Русия нееднократно изразява готовност към сътрудничество с алианса и диалог в рамките на Съвета Русия-НАТО.

Както отбелязват източници от МВнР, намаляването на броя на руските представители към алианса силно свива възможностите за началото на такъв диалог.
Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;