До този момент наземните спасители са стигнали лагер 2. Очаква се те да претърсят палатките за някакви следи, оставени от Боян Петров, съобщава Нова телевизия.

Новини дойдоха и от хеликоптерите, които тази сутрин в 2:30 ч. българско време (5:30 ч. непалско) успяха да огледат района над лагер 2 и лагер 3. Те са забелязали «няколко подозрителни обекта и палатка» в района на лагер 3.

Първоначалната информация за следи около лагер 2 се опровергава — ставало дума само за скала по информация на Би Ти Ви.

«Ситуацията с времето е следната: тази сутрин опитахме два пъти да летим. По време на полета забелязахме подозрителен обект, но не успяхме да спуснем никого с въже. Сега времето се влошава и се прибираме към Непал.

Там спасителният екип ще заседава и ще реши как да се процедира по-нататък. Заради лошото време не можахме да проведем операцията с въжета, нито да кацнем някъде наблизо. А и говорим само за забелязан подозрителен обект.

Добрата новина е, че наземният екип напредва към Лагер 2. От тях ще разберем каква е ситуацията там. На базата на тази информация, след като хеликоптерите кацнат в Катманду, в рамките на няколко часа ще се знае каква е конкретната ситуация и ще се вземе решение какво да се прави впоследствие.

Екипът дава най-доброто от себе си. Да стискаме палци!», съобщи пред Дарик радио Йодеш Санкота от “Симрик Еър”.
В екипа по спасителната мисия е българинът Кирил Петков, който е заминавал заедно с баща си, за да помогнат с координацията между правителствата.

В последните дни Китай организира безпрецедентна операция по издирване и спасяване на Боян Петров. Около 100 души са включени в нея — опитни алпинисти, лекари, хора, които отговарят за логистиката. Изградена е хеликоптерна площадка под върха.

Намерението е поне няколко души да тръгнат към лагер 3 още преди утрешния ден. 13 май е ключовият ден, в който се очаква развръзка — според прогнозите тогава ще има кратък прозорец от малко по-благоприятно време и надеждата е най-предният екип да е на достатъчно добри позиции да тръгне към върха.

„Според прогнозата на 13 май вятърът ще намалее до 10 м/сек. Това е много важен прозорец за спасяване. Спецификата на Шиша пангма е особена — на върха има много парчета лед и климатичните условия са изключително тежки и променливи.

От 7300 м нагоре е много трудно… А височината за сигурност на хеликоптерите е 6800 м”, коментира вчера китайският посланик у нас Джан Хайджоу, който даде извънреден брифинг за операцията.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;