Проевропейските политици от Молдова в навечерието на началото на предизборната кампания започнаха да се състезават, кой от тях повече обича «европейска» Молдова и демократичните ценности.

Лидерът на Партията на действието и солидарността Майя Санду покана премиера Павел Филип на дебати по обществената телевизия Молдова 1, за да отговори на гражданите на страната, може ли властта да изпълни поне шест условия, които биха могли да обезпечат провеждането на свободни и честни парламентарни избори през есента на тази година.

«Доколкото бяхме прогнозирали, решихме да се обърнем към международните институции.

Тези въпроси бяха адресирани и към премиера Филип в Брюксел, но той каза, че не са му ясни нашите претенции относно реда на финансирането на партиите и предизборната кампания.

Каним Павел Филип на дискусия в обществената телевизия, за да отговори пред гражданите по нашите опасения», заяви председателят на Партията на действието и солидарността.

Лидерът на Демократическата партия Влад Плахотнюк заяви във вторник, 8 май, след ежедневното заседание на партията, че се е обърнал към своите колеги от парламента с молба да се създаде работна група за организирането на изборите по колкото се може по-демократичен и прозрачен начин.

Майя Санду заяви, че тя не е заинтересована от това да бъде част от тази група.

«Не сме заинтересовани от този фалшив диалог, но искаме конкретни дискусии пред гражданите, а не обсъждания или с участието на коментатори, които да създават проблеми», отбеляза Санду.

Трябва да се отбележи фактът, че Санду иска прозрачност и честност на предстоящите избори за правителство и лидер на парламентарното болшинство, явявайки се, както и тя, активен привърженик на евроитеграцията на Молдова и суровите отношения с Русия.

Или това е поредната уловка с цел увеличаване на финансирането от европейците?

Парите за всички интегратори може би просто не стигат.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;