Въоръжените сили на Русия през последното десетилетие са в процес на възстановяване, чиито мащаби поразяват.

Това е мнението на аналитика Диего А. Руис Палмер в изследването си, публиковано в петък в Отбранителния колеж на НАТО.

«От 2009 година става очевидно, че Въоръжените сили на Русия бързо се възстановяват след продължилия повече от две десетилетия период на упадък, настъпил след края на студената война.

Мащабът на това възстановяване за десет години е удивителен», се казва в изследването.

Експертът отбелязва, че от 2009 година Русия ежегодно провежда военни учения, в които участват от 60 до 150 хиляди човека.

«Нито една друга нация в Европа, с изключение на Русия, не провежда учения от такъв мащаб и с такава честота, с която се характеризира руската практика», пише Палмер, обръщайки внимание върху способността на руските военни да организират в кратки срокове мащабни операции.

Изследователят счита още, че опитът от участието в операциите на територията на Сирия «е обезпечил нова изходна база за функционалната компетентност и материално-техническия потенциал» на руската армия.

Към ключовите особености при реформирането на Въоръжените сили на Русия Палмер назовава провеждането от 2009 година на стратегически учения, а от 2013 година на внезапни проверки на готовността.

Експертът отбелязва създаването на обединени стратегически командвания в четири военни окръга и в Северния флот, както и появата на Национален център за управление на отбраната на Русия, а също формирането на бригади, състоящи се от батальонни тактически групи.

По време на речта си в края на февруари 2018 година на тържествената вечеря, посветена на Деня на защитника на Отечеството, президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия е излязла на «предни места в боеспособността, по качеството на въоръжението и техниката».

Според неговата оценка, «може с пълна увереност да се каже: боеспособността на Русия е обезпечена».

Държавният глава увери също, че отбранителната способност на страната ще се повишава по всички направления.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ;