Британският премиер Тереза Мей и президентът на САЩ Доналд Тръмп са разговаряли по телефона в петък и са се обединили около мнението, че трябва да се обсъди как американските санкции срещу Иран ще засегнат чуждестранните компании, които работят в Ислямската република, предаде Ройтерс, съобщи БТА.
Решението на Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение и да възобнови икономическите санкции разтревожиха лидерите на Великобритания, Франция и Германия, които остават ангажирани със споразумението и имат активни търговски връзки с Техеран, отбелязва Ройтерс.
«Премиерът засегна въпроса за евентуалното отражение на американските санкции за тези фирми, които сега имат бизнес в Иран», каза говорител на Мей. «Те (Мей и Тръмп — бел. ред.) се договориха да се проведат разговори между наши екипи».
Според говорителя на британския премиер Мей е казала на Тръмп, че Великобритания и нейните европейски партньори продължават да са «твърдо ангажирани» в отстояването на споразумението като най-добрия начин да не се допусне Иран да разработи ядрено оръжие. Иран твърди, че неговата ядрена програма има само мирни цели.

Тагове: ; ; ; ; ; ;