В пълен ход е операцията по издирването на българския алпинист Боян Петров, който изчезна по време на изкачване на връх Шиша Пангма в Хималаите, съобщава Би Ти Ви.
Тази сутрин в 2:30 ч. българско време (5:30 ч. непалско) са излетели два хеликоптера с екип от по двама пилоти, двама спасители и техник. За първи път Китай допуска на територията си непалски хеликоптери.

От сутринта двата спасителни екипа кръжат под върха и около всички лагери. На всеки 2 часа екипът, който ръководи операцията от земя прави среща с пилотите за информация.
Екипите са забелязали следи, но не са успели да проведат операция с въжета заради лошото време, съобщи пред Дарик радио Йодеш Санкота от “Симрик Еър”. По думите му спасителите, които се придвижват по земя, се очаква да достигнат до лагер 2 скоро и до мястото, където е палатката на Боян Петров. Въздушният спасителен екип ще заседава, за да вземе решение как да продължи акцията.

Предстои анализ и обследване на събраната до този момент информация от камерите на хеликоптерите.
В екипа по спасителната мисия е българинът Кирил Петков, който е заминавал заедно с баща си, за да помогнат с координацията между правителствата.
В последните дни Китай организира безпрецедентна операция по издирване и спасяване на Боян Петров. Около 100 души са включени в нея — опитни алпинисти, лекари, хора, които отговарят за логистиката. Изградена е хеликоптерна площадка под върха.

Част от спасителите вече би трябвало да са на път към лагер 2, а намерението е поне няколко души да тръгнат към лагер 3 още преди утрешния ден. 13 май е ключовият ден, в който се очаква развръзка — според прогнозите тогава ще има кратък прозорец от малко по-благоприятно време и надеждата е най-предният екип да е на достатъчно добри позиции да тръгне към върха.

„Според прогнозата на 13 май вятърът ще намалее до 10 м/сек. Това е много важен прозорец за спасяване. Спецификата на Шиша пангма е особена — на върха има много парчета лед и климатичните условия са изключително тежки и променливи. От 7300 м нагоре е много трудно… А височината за сигурност на хеликоптерите е 6800 м”, коментира вчера китайският посланик у нас Джан Хайджоу, който даде извънреден брифинг за операцията.

Тагове: ; ; ;