С демонизацията на Иран президентът на САЩ Доналд Тръмп заложи фундамента на нова война, твърди в статията си за австрийския вестник  Der Standard политологът Хайнц Гертнер.

Още през 2016 година, по време на предизборната си кампания, Тръмп не само поде критика срещу премиера на Израел Бинямин Нетаняху, който «не остави камък до камък» в сключената през юли 2015 година атомна сделка с Иран, но и обяви за желанието си да излезе от сделката, припомня Гертнер.

«Това, че Иран напълно се придържа към сделката, нямаше значение за Тръмп», подчертава авторът на статията.

След като САЩ излязоха от иранската атомна сделка, Техеран може да се опита да убеди Европа, Русия и Китай да запазят подписания през 2015 година договор, твърди австрийският политолог.

«Eвропейците първоначално ще се държат риторично. След известно време, обаче, вече няма да могат да оказват голяма съпротива на Тръмп — от страх пред американските санкции, с които главата на Белия дом за пореден път заплаши по време на своето обръщение», убеден е авторът.

Израел заради «поведението на Иран като цяло» подтиква САЩ към военна намеса и вече «проявява активност» в Сирия.

«Повод за това може да бъде която и да е избухнала ракета в северен Израел, отговорността за което ще бъде прехвърлена на Иран. Повод може да бъде и който и да е инцидент в Ормузкия пролив с участието на ирански торпеден катер и американски боен кораб», счита авторът.

Според изследването на Станфорския университет, значителното болшинство американци дори допускат ядрен удар по Иран, ако при това загинат не по-малко от 2 млн иранци, отбелязва австрийският политолог.

«Както често се случва, държави — съзнателно или с бездействието си — с неуверена стъпки вървят към нова война.

Последствията ще се отнасят до всички, които от самото начало не са събрали смелост безапелацияонно да се застъпят за подписания във Виена договор», констатира авторът на статията.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://derstandard.at/2000079536915/Der-Iran-und-die-Zuendschnur-zum-Krieg

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;