Алпинистът ни Боян Петров не беше открит в Лагер 2 на осемхилядника Шиша Пангма. Там бяха забелязани по-рано днес две окопани поставени палатки и шерпите се придвижваха бързо натам, за да видят какво има вътре. Това е последната информация от екипа на алпиниста, който обобщава данните от спасителната акция в Хималаите, съобщава Би Ти Ви.

Деян Петков, част от Ситуационния център в София, отрече информацията за палатка в Лагер 3. По думите му това означава, че или алпинистът я е взел със себе си надолу, или е била издухана от вятъра.

За подозрителни обекти и палатка в района на лагер 3 съобщи по-рано Йогеш Сапкота от Симрик Ер — непалската компания, която осигури хеликоптери за височинно издирване. Сапкота координира спасителната акция по въздух и земя от Непал. И след изявлението на Петков непалецът подчерта, че говори за лагер 3 и че там е имало подозрителни обекти и палатка.

Информацията от първите дни след изчезването на Боян Петров беше, че той е оставил палатката си в лагер 3 и е предприел изкачване без сателитен телефон. Палатката беше открита празна от други алпинисти, а предположението беше, че те са се разминали с Петров, който катери сам.
Официална информация по-рано дойде и от Външно — екип от 12 души се намира на около 6400 м височина, като планира днес да стигне до 6800 м, а утре — до върха, съобщи министерството, цитирано от БНР.

Двата хеликоптера на компания „Симрик“, които изчакваха на китайска територия стихването на вятъра, са излетели рано сутринта като издирването на Боян Петров се провежда по различни маршрути, потвърдиха от българското посолство в Пекин. При облитането са направени снимки, а двата хеликоптера са се върнали в Катманду, за да бъде направен обстоен преглед на заснетите кадри и да бъде обсъден план за утрешния ден.

«Ситуацията с времето е следната: тази сутрин опитахме два пъти да летим. По време на полета забелязахме подозрителен обект, но не успяхме да спуснем никого с въже. Сега времето се влошава и се прибираме към Непал. Там спасителният екип ще заседава и ще реши как да се процедира по-нататък. Заради лошото време не можахме да проведем операцията с въжета, нито да кацнем някъде наблизо. А и говорим само за забелязан подозрителен обект.

Добрата новина е, че наземният екип напредва към Лагер 2. От тях ще разберем каква е ситуацията там. На базата на тази информация, след като хеликоптерите кацнат в Катманду, в рамките на няколко часа ще се знае каква е конкретната ситуация и ще се вземе решение какво да се прави впоследствие. Екипът дава най-доброто от себе си. Да стискаме палци!», съобщи пред Дарик радио Йогеш Сапкота.

В екипа по спасителната мисия е българинът Кирил Петков, който е заминал заедно с баща си, за да помогнат с координацията между правителствата.

В последните дни Китай организира безпрецедентна операция по издирване и спасяване на Боян Петров. Около 100 души са включени в нея — опитни алпинисти, лекари, хора, които отговарят за логистиката. Изградена е хеликоптерна площадка под върха.

Намерението е поне няколко души да тръгнат към лагер 3 още преди утрешния ден. 13 май е ключовият ден, в който се очаква развръзка — според прогнозите тогава ще има кратък прозорец от малко по-благоприятно време и надеждата е най-предният екип да е на достатъчно добри позиции да тръгне към върха.

„Според прогнозата на 13 май вятърът ще намалее до 10 м/сек. Това е много важен прозорец за спасяване. Спецификата на Шиша пангма е особена — на върха има много парчета лед и климатичните условия са изключително тежки и променливи. От 7300 м нагоре е много трудно… А височината за сигурност на хеликоптерите е 6800 м”, коментира вчера китайският посланик у нас Джан Хайджоу, който даде извънреден брифинг за операцията.

Тагове: ; ;