През април САЩ, Великобритания и Франция в нарушение на международното право извършиха въздушен удар по Сирия в отговор на «химическата атака», позовавайки се само на снимки, появили се в социалните мрежи.
И до днес не са представени никакви изчерпателни доказателства за употребата на химическо оръжие от Дамаск, пише журналистът Макс Блументал в своята статия за Truthdig.
Единствените източници, на които се позовават американските власти в качеството им на «собствени разузнавателни данни», са тези на «Белите каски» и Сирийско-американското медицинско общество.
Вашингон финансира и двете групи, които често контактуват с джихадистите и активно са за смяната на режима в Сирия.
Едва ли тези източници могат да се считат за надеждни, подчертава авторът на статията.
 През 2007 година журналистът Джеймс Бемфорд каза, че американците са попаднали под въздействието на «дълга поредица от раздути и фалшифицирани сюжети, които в края на краищата са подтикнали САЩ към войната в Ирак — първата война, която практически напълно се основава на скритата пропагандна кампания в СМИ».
Според Блументал, «мръсната война» в Сирия представлява продължение на същата стратегия, в рамките на която мейнстриймските ресурси действат ръка за ръка с «Белите каски» и прочие привърженици на въстаниците, за да формират в обществото подкрепа на поредната война за смяната на режима.
Както отбелязват някои наблюдатели, нито една редакционна статия в нито едно американско издание не е осъдила удара на Тръмп по Сирия.
Преди ударите да бъдат осъществени западните експерти в голямата си част критикуваха президента не за неговите незаконни действия, а за недостатъчната му жестокост, пише авторът.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.truthdig.com/articles/syria-controversy-dont-believe-the-official-narrative/

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;