В скандални дебати за свободата на словото депутати от всички парламентарни групи за пореден път демонстрираха изкривените си представи за демокрация и твърдата си решимост да наложат още рестрикции на независимите медии.

Формално поводът за дискусията бе приемането на годишния отчет на Съвета за електронни медии (СЕМ). Към неговата безсмислена дейност нямаше никакви критики. За сметка на това стана ясно, че народните представители разбират журналистиката като обслужване на политиците и че медийната независимост ги тревожи силно.

Първа за нови регулации заговори БСП.

«Трябва ли държавата да има регламент върху медийното съдържание? Лично моето убеждение е, че това трябва да стане», заяви Антон Кутев. 

След него представители на ГЕРБ застъпиха същата позиция.

«За първи път 100% се съгласявам с Антон Кутев, защото е 100% прав. Проблемът е много голям», каза шефът на комисията по култура и медии Вежди Рашидов, който продължава да бърка обществена и държавна медия.

Бившият министър на културата припомни за скандала със собственото му изказване към водещия от БНТ Георги Ангелов преди 2 г. — тогава Рашидов посъветва Ангелов да не иронизира държавата, защото заплатата му била на нейната «ясла».

«Наруших ли свободата на словото, колеги? Това е държавна медия. Въпросът е дали правим разлика между свободия и свобода на словото», каза Рашидов, призовавайки за по-сериозна държавна намеса в медиите.

«Аз жаби сам няма да ям, ако всички сме готови, ще работим в посока на повече регулация», призова той и се изкара притеснен за свободата на словото.

«Аз съм притеснен за самите журналисти. Кой български политик забрани свободата на словото? Дайте, аз ще го линчувам. Аз съм се борил за тази свобода през 1991-1992 г.», декларира той, без да уточни за каква борба се изтъква. 

Тома Биков от ГЕРБ повтори тезата, че не трябва да се обръща внимание на излезлия неотдавна доклад на «Репортери без граница», в който през 2017 г. България пада на 111-о място по свобода на словото. По повод на същата класация премиерът Бойко Борисов заяви преди дни, че проблемите на медиите са на самите медии и че той няма нищо общо. Никой от управляващите до момента не е обяснил защо по неясни критерии европейски средства текат към медии, близки до властта.

Биков не вярвал на класацията, защото била манипулативна.

«Ще ви кажа как се прави — избират се едни репортери, правят се с тях интервюта, питат се има ли свобода на словото, а те казват — няма», заяви той, като пропусна факта, че въпросната класация се използва от ЕС при изготвяне на законодателни предложения. 

Депутатът каза още, че не може държавата ни да е след Малта и Словакия по свобода на словото, защото там били убити разследващи журналисти, а тук не. Според него свободата на словото у нас се нарушавала не от управляващите и от техните обвързаности със собственици на медии, а от корпоративните интереси на самите медии. Той обаче изключи от списъка депутата и едър медиен издател Делян Пеевски.

«Не може заради това, че един депутат държи седем вестника, България да е на 111-о място. Журналисти били казали, че нямали свобода на словото — ми да излязат по телевизията и да кажат как ги притискат техните собственици! А не с анонимни интервюнца», призова Биков, сякаш журналистите, които критикуват управлението, имат свободен достъп до ефира.

И той смята, че са нужни законодателни промени.

«Нека да помислим в комисията по културата и медиите и да го организираме», предложи той.

ДПС използва дискусията, за да призове управляващите да придвижат напред медийния законопроект на Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева.

Медийният проект предлага неравностойно третиране на регулираните субекти. В него се предвижда регулация само за финансирането от чуждестранни организации, но не и с банкови кредити и от еврофондове.

По повод на този законопроект неотдавна Асоциацията на европейските журналисти изрази становище, че предложенията на Пеевски може да влязат в конфликт с гарантирани от конституцията права и да доведат до цензура или до нарушаване правото на стопанска инициатива и свободата на договаряне.

Въпреки това и правителството възложи на 3 министерства сходен закон, който да предвижда орган, налагащ санкции на неудобните на властта медии.

КОНТРАПУНКТ

Разделът за България в доклада на «Репортери без граница» е озаглавен «Непрозрачна и корумпирана».

Той разобличава управленската система, водеща към «масово разпространение на корупцията и тайно договаряне между медии, политици и олигарси».

Правителството е критикувано, че «раздава на определени медии средства от фондовете на ЕС при пълно отсъствие на прозрачност, като на практика ги подкупва, за да не го критикуват в публикациите си или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблеми.»

Нападенията и заплахите срещу журналисти зачестиха през последните месеци, продължава анализът и завършва с констатацията:

«Да си журналист в България може да е опасно».

Като главен виновник за това състояние е посочен депутатът от ДПС Делян Пеевски. За него пише:

«Най-мрачното въплъщение на ненормално състояние на нещата е Делян Пеевски — бивш ръководител на основната разузнавателна агенция на България и собственик на «Нова българска медийна група».

Неговата група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания.» Пеевски упорито отрича да контролира разпространителска мрежа.

ЦИНИЗЪМ

«Намираме за циничен опита на премиера Бойко Борисов да прехвърли отговорността за проблемите със свободата на словото единствено върху журналистите», коментираха от Асоциацията на европейските журналисти — България.

«Сред причините в доклада са посочени корупцията и срастването между политици, олигарси и медии. Подобен коментар от лидера на изпълнителната власт, когато страната потъва все повече в тази класация, изключително напомня на великия комбинатор Остап Бендер», се казва в становището.

«Журналистите са едни от основните потърпевши от лошата медийна среда. Купуването на медиен комфорт с публични средства, взаимозависимостите между олигарси, политици и медии, разправата с критичните гласове са широко разпространени и не, не са проблем само на журналистите.

Няма как да очакваме, че България ще подобри ситуацията със свободата на словото, без да реши проблема с цялостната липса на справедливост и не започне ефективна борба с корупцията и организираната престъпност, с онези политическо-икономически кръгове, известни сред обществото като «мафия», пише още АЕЖ.

СЕМ иска власт върху сайтовете в интернет

СЕМ вече иска да контролира не само телевизиите и радиата, но и интернет медиите, стана ясно от интервю на председателя София Владимирова по bTV.

«Спокойно мога да кажа, че очаквам да получим подобни правомощия. Не става въпрос за цензура, а за регулация. Както твърдя, че няма цензура и върху радио- и телевизионните оператори», каза тя и посочи, че Законът за радиото и телевизията е «доста тясна дреха».

В момента се получава свръхрегулация при радиото и телевизията, а онлайн пространството стои изцяло извън регулация, а всъщност опасните явления минават точно оттам», каза Владимирова. Под опасни явления тя имала предвид език на омразата и дезинформация.

За сравнение, СЕМ изобщо не е активен по важни теми като срива на свободата на словото, рекламата на хазарт по националната телевизия, натиска върху журналистите.

Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;