Както следва от базата данни на специалния раздел на The Washington Post, който се занимава с проверка на правдивостта на изявленията на високопоставените чиновници на САЩ, за 466 дена на власт президентът Тръмп е направил 3001 лъжливи или некоректни изявления.

Средно това е шест и половина лъжи на ден.

Както отбелязват авторите на раздела, в началото на пребиваването си на поста президент Тръмп на ден е правил по-малко лъжливи изявления — 4.9 на ден, но по-късно това число започнало да се увеличава и стигнало до 9 на ден.

Освен неистини от устата на държавния глава журналистите от изданието фиксирали случаи, в които той рязко променял гледната си точка, но не признавал това.

Както отбелязват авторите, Тръмп имал склонност отново и отново да повтаря своите лъжливи изявления.

Те преброили 133 идеи, които американският президент повторил минимум три пъти.

Например, Тръмп 72 пъти казал, че е извършил най-голямото съкращение на данъците за цялата история на САЩ, докато по този въпрос той е едва  на осмо място.

53 пъти заявил, че делото за неговите връзки с Русия е изфабрикувано, че журналистите от

The Washington Post са лъжци, пише изданието.
За последните пет седмици Тръмп 13 пъти казал,
че стената на границата между САЩ и Мексико вече се строи, но конгресът не му е давал за това пари.

Разбира се, не всеки ден президентът на САЩ прави лъжливи изявления, но в дните, в които той произнася речи или дава интервюта, броят на лукавите фрази може да достигне 50 броя, отбелязват журналистите от  The Washington Post.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.washingtonpost.com/news/fact-checker/wp/2018/05/01/president-trump-has-made-3001-false-or-misleading-claims-so-far/?u

Тагове: ; ; ;