«Законът за радиото и телевизията е доста тясна дреха, регулацията трябва да се променя заедно със своя сектор.

В момента се получава свръхрегулация при радиото и телевизията, а онлайн пространството стои изцяло извън регулация, а всъщност опасните явления да минават точно оттам», обяви пред БТВ председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова.

На въпрос дали трябва СЕМ да получи правомощия и по отношение на сайтовете, тя отговори: „Вече спокойно мога да кажа, че отговорът е „Да”.

Не става въпрос за цензура, както твърдя, че няма цензура върху радио- и телевизионните оператори. Има регулация”, подчерта Владимирова.

По думите й „в интернет хората възприемат информацията като фастфууд”, което е особено тревожно например по здравните теми.

„В традиционните медии много трудно можеш да видиш негативни явления като дезинформация и език на омразата”, посочи тя.

Що се отнася до агресивното говорене срещу лица и групи, София Владимирова цитира последното наблюдение на СЕМ от ноември м.г.:

„Резултатите показват, че най-вече през политическото говорене минава езикът на омразата. Моят апел към Вашите гости е да си дават сметка за огромното влияние, което имат над аудиторията. Хората приемат този начин на говорене за нормален”.

Тя отбеляза, че най-много негативни явления са били отчитани в партийните телевизии, но в последно време има известно „обиране на говоренето”.

От думите й стана ясно още, че БСП към момента не са подали официално документи за отдавна обявения си телевизионен канал.

Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;