Унгарският парламент утвърди Виктор Орбан за премиер на страната за трети пореден мандат след изборите от 8 април, на които неговата партия Фидес си осигури мнозинство от две трети в Държавното събрание, предаде ТАСС.
Кандидатурата на Орбан за премиер бе подкрепена от 134 депутати, 28 гласуваха против.
След това Орбан положи клетва като правителствен ръководител.
Той за пръв път зае премиерския пост в периода 1998-2002 г., а след това без прекъсване ръководи унгарското правителство от 2010 г.
В речта си в парламента Орбан очерта консервативна визия за управлението на страната, предаде Ройтерс.
«Заменихме една катастрофирала либерална демокрация с християндемокрация от ХХІ век, която гарантира свобода и сигурност на хората. Тя подкрепя традиционния семеен модел от един мъж и една жена, държи настрана антисемитизма и дава възможност за растеж», заяви Орбан.
ЕС трябва да се откаже от «налудничавите кошмари» за Съединени европейски щати, заяви Орбан, обещавайки да защитава християнските ценности на Унгария и да се бори срещу квотите на ЕС за прием на мигранти.
В речта си Орбан обеща да подобри икономическия растеж и конкурентоспособността и да промени неблагоприятните демографски тенденции.
«Ще се противопоставяме на задължителните квоти за прием на мигранти и ще се борим за защитата на границите ни», каза той.
«ЕС трябва да се откаже от налудничавите си кошмари за Съединени европейски щати и да се върне в действителността. Като първа стъпка трябва да промени нагласата си към миграцията», заяви Орбан.
Премиерът очерта плановете си за следващите 12 години, предвиждащи бърз икономически и социален напредък при консервативна идеология, отбелязва Ройтерс, БТА

Тагове: ; ;