Чрез корупционна схема от Регионалната здравно-осигурителна каса /РЗОК/ — Пловдив, чрез аптеки-фантоми, за една година са източени 1 100 000 лева. Престъплението е предмет на разследване от Окръжна прокуратура — Пловдив съвместно със следствения отдел и Икономическа полиция /ИП/ на ОД на МВР — Пловдив.

Това каза окръжният прокурор Румен Попов. Делото е започнато на база разработка на ИП и вчера е извършена акция, при която са задържани 6 лица, четирима от които остават в ареста с мярка за неотклонение от 72 часа.

Това са директорът на дирекция «Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки» в РЗОК Иван Деспотов, служителят на касата и негов подчинен Влади Манев, собственикът на верига аптеки Александров и подставеното лице-посредник — Лютиков, обясни прокурорът.

По думите на Попов за последните 24 часа е установено, че Иван Деспотов и собственикът на аптеки преди година измислят схемата, като за целта регистрирали фирми на подставено лице, на които е издаван лиценз за аптека, което се извършва от задържания Деспотов.

Служителите на касата осигурявали данни с подробности на пациенти с тежки заболявания /хепатит/, които имат нужда от животоспасяващи и скъпоструващи лекарства на цена между 25 000 и 35 000 лева, обясни Румен Попов. Той добави, че аптеки на практика не е имало, но за сметка на това дружеството получавало лекарства за десетки хиляди левове.

Така използваните пациенти «получавали» два пъти лекарствата — веднъж реално, чрез своя личен лекар, и втори път — по схемата чрез дублиране на данните им.

Само за последните две седмици групата е изтеглила от касата на два пъти по 89 000 лева, като са задържани в момента на предаването на втората сума на държавните служители, които получавали около 60 на сто от нея.

Според прокуратурата източването на касата е било възможно и заради липсата на контрол над аптеките, който на практика е трябвало да се изпълнява от подчинени на Деспотов и Манев. За да не бъдат засечени от НЗОК, на всеки три месеца са регистрирани нови дружества с право на аптечна дейност, като предходната фирма фалира.

Заместник-окръжният прокурор Галин Гавраилов уточни, че на практика са извършени две престъпления — документна измама и подкуп в особено големи размери. Извършени са претърсвания и изземвания на адресите на задържаните, при което е установено, че държавните служители живеят в условия, които не отговарят на официалните им доходи.

При обиск, в Деспотов е намерен лист със списък на пациенти с личните им данни, които е трябвало да предаде на «аптекаря» за издаване на дублажните документи.
Разкриването на престъплението води до огромен проблем в НЗОС — слаб контрол по веригата относно данните на пациентите и при проверката на рецептите, при което може да изскочи дублирането им.

На територията на Пловдивска област има 237 аптеки с договор са здравната каса в Пловдив, на които, според прокуратурата, през последните няколко години не се извършвани проверки и тепърва ще се уточнява колко от тях работят реално.

БТА

Тагове: ;