Стотици пловдивчани и руски граждани отпразнуваха Деня на победата 9 май с «Безсмъртния полк» на паметника Альоша.

На тържественото честване присъства руския посланик Анатолий Макаров.

Преди това «Безсмъртният полк» направи своето шествие от дома на културата «Борис Христов» до върха.

Пред портретите на Безсмъртния полк застанаха двете момченца Звездислав и Владислав, чията майка Оксана от 12 години живее в Пловдив. Двамата бяха облечени във военни униформи от Втората световна война в детски размер.

«Купихме униформите от Русия. Трета година ги слагат и не им умаляват. Сякаш растат с тях», каза Оксана.

Чакането на посланика бе съпроводено с много песни от танцова група «Орфей», както и класики от рода на «17 мига от пролетта» и «Катюша».

Вода нямаше, но за сметка на това продаваха руски знамена за по 6 и 8 лева. 3 лева вървеше цветен портрет на Сталин. И го купуваха все едно е на рокзвезда.

Анатолий Макаров пристигна облечен в официалната униформа на руските посланици. Той бе придружен от посланика на Армения Армен Сарксян, Владимир Воронкович от Беларус и Тимиртай Избастин от Казахстан. С тях бе почетния консул на Русия Георги Гергов, председателката на Общинския съвет Савина Петкова, както и депутатите от БСП Георги Търновалийски, Манол Генов, Димитър Георгиев, Георги Йорданов и Валери Жаблянов.

След полагането на венци, отвори прочутата фронтова кухня-бар. На нея се предлагаха сандвичи със сельодка и безплатни «фронтиви 100 грама».. /Марица.бг

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;