В деня на годишнината от капитулацията на вермахта и края на Втората световна война партията на Левите в бундестага поиска «справедливо» да се почете паметта на загиналите съветски граждани и войници, а също да се оцени по заслуги ролята на СССР в борбата с национал-социализма, съобщава  Neue Osnabrücker Zeitung.

Вземайки под внимание «безпецедентното по кръвопролитието си нападение» на Германия над СССР, «задължението на немските политици е да се стремят към мирно съжителство с Русия», заяви в интервю за немското издание заместник главата на партията на Левите в парламента на Германия Ян Корте.

Той отбеляза също, че нито една страна не е пострадала от ръцете на национал-социалистите така, както СССР.

«В годините на Втората световна война 27 милиона съветски граждани бяха убити. Няма нито едно семейство, в което да няма жертви. Милиони руски военни са умрели с мъчителна смърт от глад в немски плен», припомни главата на партията на Левите в бундестага.

Според него немските политици трябва не само да признават тези факти, но и да ги имат за база, когато се изграждат отношенията с Русия — защото върху Германия «лежи особена отговорност».

«Eдва ли някой вече знае, че Берлин е освободен не от американците, а именно от руснаците. Решаващият преломен момент става Сталинград на изток — първото крупно поражение на нацистките войски.

Денят на стъпването на съюзническите войски на запад се случва едва след половин година», изрази възмущението си Ян Корте.

Хората в СССР, военни и граждански лица, оказаха «най-силната съпротива на нацисткия режим», констатира немският политик.

Ян Корте подкрепи искането да се изгради паметник на милионите жертви на «разрушителния военен поход на Адолф Хитлер на изток».

«Абсолютна лъжа е, когато твърдят, че това е била обикновена война и че в нея са се сражавали главно почетни въоръжени сили на Германия», подчерта замглавата на фракцията на левите в парламента на Германия.

Според него, за цялата история никой така и не е нарушил нормите на водене на война, както нацистка Германия по време на военния си поход срещу СССР.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.noz.de/deutschland-welt/politik/artikel/1206060/8-mai-linke-fordert-mahnmal-fuer-nazi-opfer-der-sowjetunion#gallery&0&0&1206060


Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;