«МЕЧЪТ НА СТАЛИНГРАД» — ЗНАК ЗА ДЪЛБОКОТО ВЪЗХИЩЕНИЕ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПРЕД СЪВЕТСКИЯ ГЕРОИЗЪМ

Снимка на Борислав Цеков.

 «МЕЧЪТ НА СТАЛИНГРАД» — ЗНАК ЗА ДЪЛБОКОТО ВЪЗХИЩЕНИЕ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ КЪМ СЪВЕТСКИЯ ГЕРОИЗЪМ

«На гражданите на Сталинград — силни като стомана. Дар от крал Джордж V — в знак на дълбокото възхищение на британския народ».

Тези думи, на руски и английски език, са изписани върху «Мечът на Сталинград» — специално изработен от първокласна шефилдска стомана от Wilkinson Sword и инкрустиран със скъпоценни камъни дарствен меч, поръчан от британския крал Джордж VI по повод победата на съветската армия при Сталинград.

Титаничната съпротива и победата на съветския народ в сталинградската битка изпълва света с надежда. Медиите по всички географски ширини предават задъхано — «непобедимият» вермахт рухна, обратът във войната започва.

Вече е ясно — със или без откриване на втори фронт в Европа от страна на САЩ и Великобритания, вече е въпрос на време съветската армия да унищожи нацистката чума.

Безпримерният героизъм на съветската армия и населението на Сталинград (дн. Волгоград) предизвиква всеобщо възхищение.

На 29 ноември 1943 г. в Техеран, на срещата на голямата тройка — Сталин-Рузвелт-Чърчил по време на техеранската конференция — британският министър-председател Уинстън Чърчил връчва почетният дар на съветският ръководител маршал Йосиф Сталин.

Под звуците на британско-съветски военен оркестър, който изпълнява химните на двете страни — «Боже, краля пази!» и «Интернационала», Чърчил се обръща към Сталин с думите:

«Възложено ми е да ви връча този почетен меч като знак на възхищението на британския народ».

Сталин целува меча и го подава на Рузвелт.

Американският президент отвръща:

«Наистина — сърца от стомана!»

След този акт на почит от страна на съюзниците към героизва на Съветската армия, тримата държавни лидери продължават с обсъждането на откриването на втори фронт срещу нацистка Германия в Европа — операция «Оверлорд».

Днес, «Мечът на Сталинград» е част от постоянната експозиция на Музея на сталиградската битка във Волгоград, Русия.

Автор: Борислав Цеков

Коментари:

Зареждане ...