Преди 100 години хиляди американски военни пристигнаха във Владивосток с надежда да повлияят върху хода на гражданската война, която започна в Русия след болшевишката революция.

Мери  Луиза Келли (Mary Louise Kelly), водеща: Намесата на Русия в американската политика стана сензационна новина в периода на президентската кампания през 2016 година.

В същото време минимум за една намеса на Америка в делата на Русия почти нищо не се знае.

Това се случи точно преди 100 години.

През 1918 година армията на САЩ стоварва своите експедиционни войски в Русия в периода на гражданската война, започнала след комунистическата революция.

Репортерът на  NPR Лусиан Ким (Lucian Kim) замина в търсене на следи от това забравено нахлуване в руското тихоокеанско крайбрежие.

Лусиан Ким: Ежедневно в средата на деня руският Тихоокеански флот прави един изстрел от оръдие в пристанището на

град Владивосток.

Тази традиция се корени в 19 век. Руската империя разширява

границите си в Азия чрез изграждането на Транссибирската магистрала.

Но преди 100 години Русия преживява

тежък период на гражданска война между силите на новото болшевишко правителство и техните политически опоненти.

През 1918 година във Владивосток пристигат над 8 хиляди американски войници, присъединили се към военните от десетки други страни, включително Япония, Великобритания и Франция.

Пол Берингер (Paul Behringer): И така, ето веществените доказателства за чуждестранната намеса в руската гражданска война.

Ким: В един от музеите на Владивосток се запознах с Пол Берингер, студент

от американски университет, изучаващ този период от историята.

Берингер: Тук виждаме американското знаме, а след него знаме, което много напомня това на Великобритания.

Ким: А знамето по средата много прилича на японско.

Берингер: Да.

Ким: Тези войски са били официално разположени там, за да защитават интересите на САЩ в условията на хаос, започнал след революцията. Но  в края на краищата американските се оказаха вмъкнати в борбата между червените и белите.

Пътуваме с голяма скорост през Морското гробище в покрайнините на Владивосток. Търсим това, което е останало от гробовете на американците, взели участие в тази военна интервенция.

Ким:Тук има много пътища, но нашите руски екскурзоводи най-накрая намериха мястото, 

където се пазят гробовете на чуждите войници.

Ето един гроб на американец.

Берингер: Секретар на Асоциацията на младите християни  Г.Б. Емес  (H.B. Emmez).Това е единственият американец на това гробище, той е умрял от тиф. Изпратили са го тук в рамките на мисия да развлича войниците, така предполагам.

Ким: Американските войници също са загивали тук. Но техните тела са били върнати в родината, когато американският контингент е напуснал Владивосток през 1920 година. Според Берингер, американските военни са се сблъскали тук със същите проблеми, които е имало и по-късно в мисиите. Те не са имали ясна цел, която да са поставили пред тях политическите лидери от Вашингтон, тяхната мисия понякога била наричана хуманитарна или дори мисия за установяване на демокрация в Русия.

Берингер: От тази интервенция не излязло нищо хубаво. Много изпитали искрено разочарование във  връзка с това, че се наложило американците да напуснат Владивосток, но без да постигнат никакви видими резултати.

Ким: Местният историк Алексей Буяков казва, че в периода на студената война СССР е използвал информацията за тази чуждестранна интервенция за пропагандни цели.

Алексей Буяков : Владивосток не само е служил за врата за така наречените агресори. По-късно през него била доставяна американската помощ, която помогнала на СССР да победи нацистка Германия.

Ким: Според Буяков, болшинството руснаци вече не помнят за американската интервенция, случила се преди 100 години.

Задачата на историците е да запазят паметта за нея.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.npr.org/2018/04/30/607190984/looking-back-at-the-u-s-intervention-in-russia-100-years-ago

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;