САЩ призоваха венецуелските власти да отложат изборите, насрочени за 20 май във Венецуела, предадоха световните агенции.
«Така наречените избори не са нищо повече от измама и маскарад», заяви американският вицепрезидент Майк Пенс пред Организацията на американските държави.
«Призоваваме президента Николас Мадуро да отложи тези избори, които са маскарад, и да организира истински избори», добави той.
ЕС, САЩ и ООН, както и голяма част от Латинска Америка, критикуват решението на Каракас да изтегли изборите от декември на 20 май, като казват, че вотът няма да е прозрачен и няма да има гаранции, че изборите ще са свободни.
Днес Майк Пенс призова и за преустановяване на членството на Венецуела в Организацията на американските държави, защото според него това е една посветена на демокрацията институция. Като причина за предложението си Пенс изтъкна антидемократичните действия на венецуелските власти, в това число нечестните избори  и нарушенията на човешките права.
«Ние всички подписахме междуамериканска демократическа харта, която постановява, че: «Народите на Америка имат право на демокрация, а на техните правителства лежи задължението да насърчават и да защитават демокрацията. Венецуела се отрече от това обещание», каза Пенс.
Той също така отправи призив към Мадуро да «отвори Венецуела за международна помощ, и то да го направи сега».
Мадуро отхвърли категорично призива на САЩ за отлагане на вота на 20 май, предаде Франс прес.

«Венецуела, дори и да вали, дори и да гърми, дори и да има светкавици, ще отиде на президентските избори на 20 май», каза Мадуро пред свои поддръжници в Каракас.

Той каза, че страната му няма да се подчинява на империализма.
Президентът обаче пое ангажимента след изборите да започне национален диалог с политическите си противници и прикани президента на Доминиканската република Данило Медина да организира интервенецулски разговори в Санто Доминго

БТА

Тагове: ; ; ;