В Калининградска област препогребват останките на загинали пилоти на СССР

Останките от съветски летци, загинали в боевете в Източно-Пруската операция във Втората световна война, ще бъдат препогребани във вторник в братската могила в селището Пятидорожное в Багратионовски район.

«В региона ще увековечат имената на двама бойни летци, които над 72 години се числят към безследно изчезналите: роденият в град Орехово-Зуево летец от гвардията на лейтенант Петр Тарасов и радистът от гвардията на старшина Василий Дмитренко от Краснодарския край.

Паметната церемония ще се състои във вторник на братската могила на съветските войни в селището Пятидорожное», съобщиха от пресслужбата на регионалното правителство на Русия.

Очаква се, че заедно с главата на региона в паметната церемония ще вземат участие роднини на червеноармейците.

Останките на летците от Калининград са открити през лятото на миналата година по време на разкопките на мястото на гибелта на съветския щурмови самолет Ил-2.

Със съдействието на губернатора на Калининградска област Антон Алиханов, който взе участие в търсенето, процесът на официалното потвърждение имената на загиналите в Централния архив към Министерството на отбраната на Русия бе ускорен.

Бе уточнено, че откритият щурмови самолет Ил-2 е влизал в състава на авиочастите на 1-ва въздушна армия на генерал-полковник Тимофей Хрюкин, която армия през февруари-март 1945 година е извършвала подкрепата от въздуха на сухопътните сили на 3-ти Белоруски фронт.

Откритият двигател на самолета е станал ключов елемент за идентификацията на загиналите летци.

В Калининградска област действа губернаторски Съвет за увековечаването паметта на загиналите при защитата на Отечеството.

Официално с търсенето на останките на загиналите военни в региона се занимаваха девет обществени организации.

В момента в мемориалите на Калининградска област са нанесени поименните данни на почти 108 загинали герои.

Калининградска област се намира на територията на бившата немска провинция Източна Прусия, завоювана по време на Втората световна война в резултат на Източно-Пруската операция от войските на СССР.

Кръвопролитните боеве на територията на днешна Полша и Калининградска област се вихрят в продължение на три месеца.

След края на Втората световна война по решение на Потсдамската конференция през 1945 година една трета от Източна Прусия със столица Кьонигсберг преминава към СССР, две трети от територията на бившата немска провинция отива към Полша.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...