Въпреки обявените от Берлин ограничения за доставки на оръжия на Турция, износът им изглежда продължава с пълна сила.

Още през 2009 г. федералното правителство на Германия е дало съгласието си за производството на подводници за турския флот. По данни на водещото издание Der Spiegel предстои компанията ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) да достави шест подводници на Анкара, които са построени съвместно с турска компания, предава Агенция Фокус.

Информацията се съдържа в отговор, даден на запитване от страна на парламентарната фракция на партията „Левица“.

Съгласно разпространените данни, разрешението на Берлин от 2009 г. е за за производство на подводници от клас 214.

През 2011 г. правителството на ФРГ е приело експортни гаранции в размер на почти 2,5 милиарда евро.

В периода 2015-2017 г. е пристъпено към строителството на подводниците, което не е спряно дори и при масовите арести в Турция, последвали месеците след неуспешния опит за държавен преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.

„Изнесените от Германия подводници, които се сглобяват в Турция, са почти перфектни нападателни оръжия за турската политика на агресия в Средиземно море», казва Севим Дагделен, заместник-председател на „Левица“.

Освен това не бива да се пренебрегва „значителният трансфер на технологии в Турция», категорична е Дагделен.

Само преди няколко месеца стана известно, че и в началото на текущата година федералното правителство е одобрило износ на оръжие в Турция. По данни на изданието в периода между 31 юли миналата година и 15 януари тази година Берлин е разрешил експорт на военно оборудване за Анкара на стойност близо 14 милиона евро.

Износът на въоръжение в Турция предизвиква разгорещен дебат, след като в медиите се появиха кадри, от които стана ясно, че германските танкове „Леопард“ се използват в турската операция „Маслинова клонка“ срещу кюрдите в района на сирийския град Африн.

Сега

Тагове: ; ; ; ; ;